Index Vakbarát Hírportál

Greta Thunberget elvitte a német rendőrség

2023. január 16., hétfő 08:59

Greta Thunberg svéd aktivistát vasárnap a rendőrség más tüntetőkkel együtt eltávolította, amikor a németországi Lützerath falu szénbányabővítése miatt történő lerombolása ellen tüntettek.

Mint arról beszámoltunk, több tízezren tüntettek egy szénbánya bővítése ellen a Rajna-vidéki Lützerathban. Több száz busz hozta az aktivistákat Berlinből, Frankfurtból, Münchenből, Drezdából és más városokból.

A kőbánya területén rohamrendőrök várták a demonstrálókat, majd gumibotokkal próbálták visszaszorítani őket, akik erre sárral kezdték dobálni az egyenruhásokat, akik közül volt, aki beleragadt a sárba.

 

 

Az egyik videón Greta Thunberg hírhedt klímaaktivista látható, amint más aktivistákkal körülvéve a rendőrök lökdösik.

A demonstráció szervezőjeként Greta Thunberget szívügye megállíthatatlanná tette: nem tett eleget a rendőrség felszólításának, hogy hagyja el a területet.

A rendőrök kénytelenek voltak fizikai erővel kézen fogni, és eltávolítani a helyszínről – jelentette a Bild német híroldal.

A klímaaktivisták több mint két éve foglalják el a nyugat-rajna-vesztfáliai falut, hogy tiltakozzanak a Garzweiler szénbánya bővítése érdekében történő lerombolása ellen.

Greta Thunberg szombaton csatlakozott hozzájuk, és a Lützerath melletti mezőkön tartott nagygyűlésen azt mondta, hogy a német kormány kompromisszumos megállapodása a szénbánya tulajdonosával szégyenletes.

A rendőrség szerint kilenc aktivistát kórházba vittek. Több mint 70 rendőr sérült meg a demonstrálóknak a helyszínről való eltávolítására indított akcióban.

(Borítókép: Greta Thunberg a Lützerathban lévő szénbánya bővítése elleni tüntetésen 2023. január 15-én. Fotó: Federico Gambarini / Picture Alliance / Getty Images)

Rovatok