Index Vakbarát Hírportál

Úgy tűnik, mégsem Belaruszból lőtték ki a dnyiprói társasházat eltaláló rakétát

2023. január 16., hétfő 12:25

Dmitrij Peszkov közölte, kik lőttek rá a dnyiprói társasházra szombaton. Az orosz elnöki szóvivő szerint az orosz fegyveres erők nem lőnek lakóépületekre.

„Az orosz fegyveres erők nem lőnek lakóépületekre” – jelentette ki hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Az orosz politikus szerint az ukrán fél már közölte, hogy a csaknem negyven ember halálát okozó dnyiprói tömbházba csapódott rakéta az ukrán fegyveres erők légvédelmi rakétája volt.

Az orosz fegyveres erők nem csapnak le lakóépületekre vagy szociális infrastruktúrára. A csapásokat egyértelmű vagy álcázott katonai célpontok ellen hajtják végre

– mondta Peszkov, hozzátéve, maga az ukrán fél is azt a következtetést vonta le, hogy a tragédia a légvédelmi rakéták eredménye volt.

72 lakás semmisült meg 

Mint arról korábban beszámoltunk, rakétatalálat ért egy dnyiprói társasházat január 14-én. A dnyipropetrovszki régió kormányzója vasárnap délelőtt azt írta Telegram-csatornáján, hogy a mentőcsapatok vasárnap délutánig 38 embert menekítettek ki a romok alól. Valentin Reznicsenkó beszámolója szerint 73 ember sérült meg az esetben, és 37 ember vesztette életét.

Ukrajna elnöke az Instagram-oldalán reagált a szombati támadásra. Volodimir Zelenszkij posztjában kihangsúlyozta: „a világnak meg kell állítania a gonoszt”.

Harcolok minden emberért, minden életért. Megtalálunk mindenkit, aki részt vett ebben a terrorban. Mindenkit felelősségre vonunk

– írta bejegyzésében az ukrán elnök. 

Oroszország az új év kezdete óta több hullámban indított támadást Ukrajna létfontosságú infrastruktúrája ellen. Dnyipro mellett több nagyvárost és a fővárost, Kijevet is találat érte. A helyi tisztviselők szerint az ellenség célja, hogy a tél legkritikusabb pontján korlátozzák az áramellátást. 

Az ukrán hadsereg szerint Belaruszból lőhették ki

Az ukrán hadsereg jelentése szerint szombaton 38 orosz rakétát lőttek ki Ukrajnára, ebből a légierőnek 25-öt sikerült megsemmisítenie. Az ukrán légierő szóvivője, Jurij Ignat szerint a támadó ballisztikus rakéták északról érkeztek, és nem kizárt, hogy Belarusz területéről lőhették ki őket.

Ukrajnának nincs megfelelően hatékony eszköze ballisztikus rakéták észlelésére és megsemmisítésére, ezért történhetett, hogy szombaton csak a támadásokat követően szólaltak meg a légvédelmi szirénák – mondta Ignat a Frankfurter Allgemeine Zeitung német lap szerint. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is követi, hétfői élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Társasház megmaradt romjai az orosz rakétacsapás után Dnyipróban 2023. január 15-én. Fotó: Mustafa Ciftci / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok