Index Vakbarát Hírportál

Putyin szövetségese szerint Európa nukleáris háborúba keverheti magát

2023. január 16., hétfő 17:10

Viktor Medvedcsuk politikus, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legnagyobb ukrán szövetségese megírta első cikkét az orosz médiának, miután egy fogolycsere eredményeként Ukrajnából belépett Oroszországba. Többek között azzal fenyegetőzött, hogy a háború könnyen átterjedhet más európai országokra is, ha a Nyugat nem mutat hajlandóságot a kompromisszumra.

Medvedcsuk úgy vélekedett: az ukrajnai helyzet enyhítése érdekében elengedhetetlen Oroszország érdekeinek elismerése.

„A hidegháború azzal a politikai döntéssel ért véget, hogy egy új világot építsünk, ahol nem lesznek háborúk. Világos, hogy ezt a célt nem sikerült elérni, a jelenlegi világpolitika visszatért a kiindulóponthoz. Erőfeszítéseket kell tenni a feszültségek enyhítésére. Ehhez azonban elengedhetetlenül fontos politikailag felismerni, hogy Oroszországnak is vannak saját érdekei, amelyeket figyelembe kell venni” – idézte Medvedcsukot a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Medvedcsuk azt is hangsúlyozta, „hogy ha Európa továbbra is támogatja Ukrajnát, háborúba, esetleg nukleáris háborúba keveredik”.

A politikus arról is írt, hogy sok ukrán békeszerető nem támogatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a katonai győzelemre való törekvésében. Szerinte ahhoz, hogy ezek az emberek meghallgatásra találjanak, politikai mozgalomra van szükség a nyugati országok részvétele nélkül.

Mint kifejtette, Oroszország mindig is intelligensen és becsületesen cselekedett: „A Szovjetunió, majd az Oroszországi Föderáció célja nem a hidegháború megnyerése volt, hanem az, hogy kilépjen a Kelet és a Nyugat közötti katonai konfrontációból, amely nukleáris katasztrófával végződhetett volna.”

Zelenszkij megkapta a magáét

Medvedcsuk megjegyezte, hogy az Orosz Föderáció és Ukrajna közötti kapcsolatoknak „sajátos történelmük van”, ezek szerinte még szorosabbak, mint Anglia és Skócia vagy az északi és déli államok közötti kölcsönhatás.

Vlagyimir Putyin szövetségese emellett „háborús elnöknek” nevezte Pjotr Porosenko volt ukrán elnököt, aki nem teljesítette a minszki megállapodásokat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre pedig a „háború megszemélyesítőjeként” hivatkozott.

Medvedcsuk úgy véli, hogy ha Zelenszkij a választásokon kijelentette volna, hogy szembeszáll Oroszország agresszív terveivel, akkor „senki sem választotta volna meg”.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi. Hétfői percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Viktor Medvedcsuk 2020. november 5-én. Fotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto via Getty Images)

Rovatok