Index Vakbarát Hírportál

Újabb eljárás indult Szvjatlana Cihanouszkaja férje ellen Belaruszban

2023. január 16., hétfő 21:08

A belorusz hatóságok hétfőn újabb eljárást indítottak a börtönben ülő Szjarhej Cihanouszki ellenzéki videóblogger ellen − közölték a vizsgálat vezetői.

A 44 éves Szjarhej Cihanouszkit, a litvániai száműzetésben élő volt ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja férjét azzal vádolják, hogy megsértette a börtönszabályzatot, konfliktust provokált, és módszeresen megtagadta az utasítások teljesítését. Ha bűnösnek találják, börtönbüntetését akár két évvel is meghosszabbíthatják − írta meg az MTI. 

A férfit 2021 decemberében 18 évi elzárásra ítélték tömeges zavargások szervezése, gyűlöletkeltés, a közrend megzavarása és a választási bizottság bojkottálása címén.    

Szjarhej Cihanouszkit 2020-ban tartóztatták le. Arra készült, hogy indul az elnökválasztáson Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő kihívójaként. A videóblogger azt követően vált közismertté, hogy egy mesebeli bajszos csótányhoz hasonlította Aljakszandr Lukasenkát. Az elnökválasztást végül az országot 1994 óta vezető Aljakszandr Lukasenka nyerte meg, de a választás tisztaságát mind az ellenzék, mind a Nyugat megkérdőjelezte.    

Az államfő lemondását követelő tömegtüntetéseket kemény kézzel leverték, a rendőrség több mint 35 ezer tiltakozót állított elő, és ezreket bántalmazott. Többtucatnyi médiumot és civil szervezetet tiltottak be. Jogvédő szervezetek szerint mintegy 1500 politikai fogoly ül börtönben Fehéroroszországban.    

Szjarhej Cihanouszki felesége, Szvjatlana Cihanouszkaja, aki átvette férje szerepét az ellenzék elnökjelöltjeként, Litvániában keresett menedéket az üldöztetés elől.

(Borítókép: Szvjatlana Cihanouszkaja kezében Szjarhej Cihanouszki férje fotójával 2022. november 14-én. Fotó: John Thys / AFP)

Rovatok