Index Vakbarát Hírportál

Meghosszabbították a brüsszeli korrupciós botrányba keveredett EP-képviselő fogva tartását

2023. január 17., kedd 18:38

Az illetékes belga ügyészség meghosszabbította az Európai Parlamentet érintő korrupciós ügy egyik gyanúsítottja, Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő fogva tartását – közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden.

Pier Antonio Panzeri, aki jelenleg a Fight Impunity nevű, brüsszeli székhelyű civil szervezet elnöke, kedden Brüsszelben megjelent az illetékes belga ügyészség előtt.

Ügyvédje, Laurent Kennes az ülést követően arról tájékoztatott, hogy a meghallgatáson védence visszavonta a fogva tartása elleni fellebbezését. Az ügyvéd újságíróknak nyilatkozva felháborodásának adott hangot amiatt, hogy az ügynek számos részlete jelent meg a sajtóban, és azt mondta, a kiszivárogtatások alááshatják a vizsgálat hitelességét, és sérthetik a védelemhez való jogot.

Pier Antonio Panzerit, Eva Kailit, az Európai Parlament azóta leváltott alelnökét és további két gyanúsítottat december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A rendőrség közlése szerint csaknem 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások alatt. A vád ellenük: bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció. Az Európai Ügyészség csütörtökön kérte a volt EP-alelnök mentelmi jogának felfüggesztését.

Több uniós képviselő mentelmi jogát függesztették fel

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke Strasbourgban, az uniós képviselő-testület hétfői plenáris ülésén jelentette be hivatalosan azt a január 2-án már közzétett tájékoztatását, amely szerint a belga igazságügyi hatóságok két szocialista EP-képviselő, a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését kérték. Közölte: a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló kérelem az EP jogi bizottsága (JURI) elé kerül, hogy javaslatot tegyen a szükséges határozat elfogadására. A végső döntést – megfelelően a parlament eljárási szabályzatának – várhatóan az EP következő, február 13-án kezdődő plenáris ülésén hozzák meg.

Az EP szabályai szerint az ajánlást egyszerű többséggel kell elfogadni, és amennyiben ez megtörténik, az elnök az EP-határozatról tájékoztatja az érintett képviselőt vagy képviselőket és az illetékes nemzeti hatóságokat. Az Európai Ügyészség főügyésze december 15-én két görög európai parlamenti (EP) képviselő, a szocialista Eva Kaili és a néppárti Maria Szpiraki mentelmi jogának felfüggesztését is kérte – írta az MTI. 

Többzsáknyi készpénzt fogadott el 

Mint  megírtuk , belga ügyészek decemberben vádat emeltek Eva Kaili, az Európai Parlament egyik alelnöke, rajta kívül pedig három másik ember ellen. A vádak szerint a volt képviselő többzsáknyi készpénzt fogadott el katari tisztviselőktől, hogy érdekükben befolyásolja az Európai Unió döntéseit. Egy kiterjedt nyomozás után korrupcióval vádolják őket. A nyomozók Katar tiltott befolyásolási kampányát is vizsgálják.

Az Európai Unió ombudsmanja, Emily O’Reilly a Politicónak adott interjúban már egyenes arról beszélt, hogy a Katar-gate-botrány alapjaiban rengeti meg az Európai Parlamentet, ezért sürgősen át kell alakítani a vonatkozó etikai szabályokat. Emily O’Reilly már jó ideje ostorozza az uniós intézményeket, amiért nem lépnek fel hatékonyabban a külső befolyásolás megállítása érdekében.

(Borítókép: Pier Antonio Panzeri 2016. szeptember 20-án. Fotó: Amine Landoulsi / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok