Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették Greta Thunberget

2023. január 17., kedd 21:32

Letartóztatták Greta Thunberget. A híres klímavédelmi aktivistát a lützerathi szénbánya kibővítése ellen szervezett többnapos demonstrációról vitték el.

Más klímavédelmi aktivistával együtt őrizetbe vették kedden Greta Thunberget. A híres környezetvédőt a lützerathi szénbánya kibővítése ellen szervezett tüntetés miatt tartóztatták le. A rendőrség beszámolója szerint azonban nem tartják sokáig fogva a demonstrálókat.

Nincs ok arra, hogy napokig tartsák őket fogva. Órák múlva vagy akár azonnal elmehetnek 

– mondta az aacheni regionális rendőrség szóvivője. 

Thunberget a bányafalutól 9 kilométerre, Garzweilerben tartották fogva, mert egy csoport tüntetővel együtt a bánya közelében telepedtek le – számolt be a The Reuters

Az utolsó lakója tavaly költözött el

Mint arról beszámoltunk, az Észak-Rajna–Vesztfália tartománybeli Lützerath utolsó bejelentett lakója már 2022 októberében elköltözött, miután megvásárolta ingatlanát a környékbeli lignitbányájának bővítésére készülő RWE energetikai óriáscég, a község elhagyott épületeiben 2020 nyara óta táborozó klímavédelmi aktivisták viszont nem akartak önként távozni − írta meg az MTI. 

Az RWE január 11-én kezdte meg a település lebontását rendőri biztosítással. Eljárásának jogosságát több bírósági döntés is megerősíti, de a szénalapú energiatermelést elutasító aktivisták ragaszkodtak a bányabővítési tervek elvetéséhez. A több száz aktivista eltorlaszolta az utakat, és felépítettek egyebek között több olyan háromlábú állványt is 4-5 méter hosszú gerendákból, amelyekre odakötözték egymást. Sokan fák ágai közé épített apró kunyhókban várták a kiürítést.   

Az aktivisták eltávolítására csaknem ezer rohamrendőrt mozgósítottak. Fokozatosan, szinte négyzetméterről négyzetméterre ürítették ki a területet. A „falufoglalók” sok esetben támadták meg őket kövekkel, tűzijátékokkal, gyújtópalackokkal.    

(Borítókép: Letartóztatták Greta Thunberget Németországban 2023. január 17-én. Fotó: Christoph Reichwein / Picture Alliance via Getty Images)

Rovatok