Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a vietnámi elnök

2023. január 17., kedd 13:09

Benyújtotta lemondását Nguyen Xuan Phuc vietnámi elnök, miután a kormányzó Vietnámi Kommunista Párt felelősnek találta őt a vezetése alá tartozó számos tisztségviselő által elkövetett jogsértésekért.

A 68 éves korábbi kormányfő kevesebb mint két évig töltötte be a Vietnámban nagyrészt protokolláris feladatokkal járó államfői tisztséget. Phuc „a párt és a nép előtt viselt felelősségének teljes tudatában” kérvényezte nyugdíjazását és felmentését minden hivatali tisztség alól – közölte kedden a délkelet-ázsiai ország hivatalos hírügynöksége a párt központi bizottságának közleményére hivatkozva.

Phuc várható lemondásáról akkor kezdődött spekuláció, amikor az év elején elmozdították posztjáról azt a két politikust, akik miniszterelnöksége idején a helyettesei voltak. Az elnök lemondását a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Más kommunista pártállamoktól eltérően Vietnámnak nincs egy személyben legfőbb vezetője. A hatalomgyakorlás négy „pilléren” nyugszik: a pártfőtitkár, az elnök, a miniszterelnök és a parlament elnöke irányítja az országot – számolt be az MTI.

Rovatok