Index Vakbarát Hírportál

Törökország rakétavetőkről tárgyalna Magyarországgal

2023. január 17., kedd 08:29

Sajtóinformációk szerint Magyarország is szeretne beszerezni az amerikai HIMARS rakétatüzérségi eszközből. A felvetésre már a török ipari és technológiai miniszter már válaszolt is, kész tárgyalni a kormánnyal egy alternatív javaslatról.

Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszter kijelentette, hogy Ankara kész megvitatni a többszörös rakétaindító rakétarendszerek (MLRS) szállítására vonatkozó lehetőségeket az amerikai HIMARS alternatívájaként. A hétfőn Budapesten megrendezett magyar–török gazdasági vegyes bizottság nyolcadik ülését követően – mint arról korábban az Index is beszámolt – a Magyar Érdemrend középkeresztjét adta át a külgazdasági és külügyminiszter a török politikusnak.

Nem tudom, hogy Magyarország tesz-e lépéseket a HIMARS beszerzésére, de azt mondom: Törökországban alternatív rendszereket gyártunk. Ha Magyarországnak igénye van rá, készek vagyunk megadni a szükséges támogatást

– idézte a minisztert a TGRT.

Szijjártó – mint a csatorna megjegyezte – válaszában kifejtette, hogy amikor Magyarország mérlegeli a hadseregének fegyverzetbeszerzési lehetőségeit, természetesen először a NATO-szövetségesekhez, köztük Törökországhoz fordul. A rakéta-sorozatvető rendszer beszerzésének lehetőségeivel kapcsolatban elmondta, hogy vannak javaslatok, amelyeket először a védelmi minisztérium, majd a kormány értékel.

Mint arról korábban beszámoltunk, több, jelenleg is vagy korábban a Honvédelmi Minisztérium kötelékébe tartozó forrás arról beszélt a Szabad Európának, hogy ismét felvetődött a HIMARS-beszerzés magyar részről. A lap úgy tudja, hogy évek óta visszatér ez a kérdés több belső fórumon, de eddig más beszerzések fontosabbnak bizonyultak.

Arról is írtak, hogy ez a fegyver vált be legjobban az ukrán hadsereg birtokában, egy minisztériumi forrásuk pedig úgy fogalmazott, hogy

jelenleg ilyen jellegű fegyverből korszerű változat egyszerűen nincs más a piacon.

Azt is leszögezik, hogy döntés még nem született, kérdéseinkre a Honvédelmi Minisztériumtól nem kaptak választ.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel decemberben készítettünk interjút,  itt olvasható .

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszter (b), a Magyar–Török Gazdasági Vegyes Bizottság társelnökei közös sajtótájékoztatót tartanak a bizottság 8. ülése után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. január 16-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok