Index Vakbarát Hírportál

Ez történt Greta Thunberggel, miután elvitték őt a rohamrendőrök

2023. január 18., szerda 07:28

Szabadon engedték Greta Thunberget, akit a rendőrök hétfőn vettek őrizetbe, miután a 20 éves svéd klímavédelmi aktivista csatlakozott egy németországi szénbánya bővítése ellen tiltakozáshoz.

A rendőrök őrizetbe vették a tüntetőket, miután figyelmeztették a jelenlévőket, hogy erőszakkal eltávolítják őket, ha nem távolodnak el a bánya szélétől. Az Észak-Rajna-Vesztfáliában fekvő falut jelenleg a bánya bővítése érdekében kiürítik. A híres aktivista néhány órával később elhagyhatta a rendőrség épületét, írja a Daily Express.

A tüntetők szerint Németországnak a megújuló energiaforrások bővítésére kellene összpontosítania ahelyett, hogy további barnaszénbányászatot folytatna.

Greta Thunberg vezetésével több ezer demonstráló vett részt a hétvégi tüntetéseken, amelyeken Lützerath lerombolása ellen tiltakoztak. Thunberget vasárnap, majd kedden ismét őrizetbe vette a német rendőrség – közölte Christof Hüls rendőrségi szóvivő a CNN-nel.

A híres klímavédelmi aktivista péntek óta tweetelt a tüntetésekről, ahol ő volt az egyik fő szónok.

Az Észak-Rajna–Vesztfália tartománybeli Lützerath utolsó bejelentett lakója már 2022 októberében elköltözött, miután megvásárolta ingatlanát a környékbeli lignitbányájának bővítésére készülő RWE energetikai óriáscég, a község elhagyott épületeiben 2020 nyara óta táborozó klímavédelmi aktivisták viszont nem akartak önként távozni − írta meg az MTI. 

Az aktivisták miatt csaknem ezer rohamrendőrt rendeltek a helyszínre. Fokozatosan, szinte négyzetméterről négyzetméterre ürítették ki a területet. A „falufoglalók” sok esetben támadták meg őket kövekkel, tűzijátékokkal, gyújtópalackokkal.   

(Borítókép: Greta Thunberg 2023. január 17-én. Fotó: Federico Gambarini / picture alliance / Getty Images)

Rovatok