Index Vakbarát Hírportál

Több száz emberi koponyát ad vissza Berlin Kelet-Afrikának

2023. január 18., szerda 19:25

Több száz, a gyarmati időszakban elszállított emberi koponya kerülhet vissza Berlinből Kelet-Afrikába, miután a tudósok évekig kutatták eredetüket – közölte a berlini közgyűjteményeket felügyelő Porosz Kulturális Örökségvédelmi Alapítvány (SPK).

A Berlini Őstörténeti és Korai Történeti Múzeum kutatói által vizsgált 1135 koponyából 904 a mai Ruanda, 202 Tanzánia, míg 22 Kenya területéről származik. Hét koponya eredetét nem sikerült pontosan meghatározni.

A Porosz Kulturális Örökségvédelmi Alapítványt (SPK) vezető Hermann Parzinger elmondta: 

az eredetkutatás célja az volt, hogy visszaadják a leleteket jogos tulajdonosaiknak.

Hozzátette: jelenleg az érintett országok válaszára várnak. A koponyák többsége temetkezési helyekről – temetőkből vagy barlangokból – származik, de kivégzések áldozatai is vannak közöttük.

Az emberi maradványok egy 7700 koponyát tartalmazó antropológiai gyűjtemény részét képezték,

amelyet az SPK a berlini Charité Kórháztól vett át 2011-ben. Az alapítvány hangsúlyozta, hogy a gyűjtemény mérete és változatossága miatt még nem sikerült minden koponyát megvizsgálni.

Az MTI tájékoztatása szerint a kelet-afrikai koponyák vizsgálata volt az első tesztprojekt. A térség egykor német gyarmati uralom alatt állt. A koponyák pontos eredetének tisztázása érdekében intenzív levéltári munkára és terepkutatásra volt szükség. Az emberi maradványokról alig maradt fenn írásos dokumentum.

Más emberi maradványokat, ereklyéket is visszajuttattak

A Porosz Kulturális Örökségvédelmi Alapítvány az elmúlt években sokat tett azért, hogy hazajuttassa az európai gyarmatosítók által eltulajdonított, berlini gyűjteményekben található emberi maradványokat és ereklyéket. A leghíresebb leletek közé tartoznak az úgynevezett benini bronzok. Németország egy megállapodást követően tavaly kezdte el visszaszállítani a több száz bronztárgyat Nigériába.

A mai Nigéria területén fekvő egykori benini királyi palotát a brit gyarmati hadsereg fosztotta ki 1897-ben. A műkincsek különböző országok gyűjteményeibe kerültek.

Rovatok