Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor szerint hamarosan börtönválogatottat lehetne alakítani a korrupt EP-képviselőkből

2023. január 18., szerda 15:33

Orbán Viktor miniszterelnök éles kritikát fogalmazott meg a brüsszeli korrupciós botrányról, ugyanis a magyar kormányfő szerint lassan annyi korrupt EP-képviselő kerül rács mögé, hogy futballcsapatot lehetne belőlük létrehozni.

Korábban már az Index is írt arról, hogy az Európai Parlament (EP) a belga igazságügyi hatóságok kérelmére sürgősségi eljárást indított két képviselője mentelmi jogának felfüggesztésére. Az ügyészség az Európai Parlament alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését kérte január 2-án.

Az Euronews beszámolója szerint Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke hétfőn Strasbourgban indította el az eljárást Marc Tarabella belga szocialista és Andrea Cozzolino olasz képviselő ügyében. 

Cozzolino péntekig volt a Magreb régióval foglalkozó parlamenti küldöttség elnöke, amelynek tagja Marokkó is – az egyik olyan ország, amely állítólag készpénzt ajánlott politikusoknak az uniós döntéshozatal befolyásolására. Emellett tagja volt annak a bizottságnak is, amely a Pegasus kémprogram harmadik országok általi használatát vizsgálta. Tarabella korábban az arab-félszigeti kapcsolatokért, többek között a Katarral való kapcsolatokért felelős küldöttség alelnöke volt.

A két képviselő tagadta, hogy közük lenne a Katar-gate néven elhíresült botrányhoz.

Az intézmény jogi bizottsága most lehetőséget ad nekik, hogy kifejtsék álláspontjukat, mielőtt februárban sor kerül a törvényhozók végső szavazására. Ha az eljárás sikeres lesz, a belga hatóságok kihallgathatják a két gyanúsítottat, és vádat emelhetnek ellenük.

Orbán Viktor Twitteren reagált

Orbán Viktor miniszterelnök nem hagyta szó nélkül az esetet, Twitter-oldalán kommentálta a történteket.

Ilyen ütemben haladva hamarosan elegendő korrupt EP-képviselő lesz rács mögött ahhoz, hogy saját futballcsapatot alakítsanak a börtönben. Ki tudja? Akár még a 2024-es Európa-bajnokságra is kijuthatnak. Itt az ideje lecsapolni a mocsarat Brüsszelben

– vélekedett a magyar kormányfő.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. december 21-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok