Index Vakbarát Hírportál

Évtizedek óta nem látott válsággal kell szembenéznie Kínának

2023. január 18., szerda 15:25

A világ legnépesebb országa sorsfordító pillanathoz érkezett: Kínában csökkent a termékenységi ráta, ami demográfiai válságot vetít előre. A szakértők szerint a népességcsökkenés a kínai gazdaságra és a világra nézve is komoly következményekkel jár.

Kína népessége 60 év óta először csökkent, az országos születési ráta rekordalacsonyra, 6,77 születésre zsugorodott 1000 főre vetítve. A 2022-es népesség – 1,4118 milliárd – 850 ezerrel csökkent 2021-hez képest.

A kormány tájékoztatása szerint tavaly 9,56 millió ember született Kínában, míg 10,41 millióan meghaltak. A kínai tisztviselők évek óta próbálkoznak a tendencia megfordításával, lazítottak az egygyermekes politikán, és anyagi ösztönzőket kínáltak a több gyermeket nevelő családoknak. Egyik politika sem vált be, így az ázsiai ország könnyen demográfiai válságba sodródhat, ami nemcsak Kínára és gazdaságára, hanem az egész világra kihatással lehet – írja a The New York Times.

Az elmúlt négy évtizedben Kína gazdasági nagyhatalommá és a világ gyárává vált. Ez a várható élettartam növekedéséhez vezetett (ugyanis a szakértő szerint a jóléti társadalom velejárója, hogy bezuhan a termékenységi ráta), ami hozzájárult a jelenlegi népességcsökkenéshez – egyre többen éltek tovább, miközben kevesebb csecsemő született.

A kínai népességfogyásról szóló hírek a pekingi kormány számára egy kihívásokkal teli időszakban érkeznek, ne felejtsük el, hogy a koronavírus-járvány új hulláma folyamatosan szedi áldozatait az országban. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy 2021-ben Kína gazdasága csak 3 százalékkal nőtt, ami közel négy évtizede a leglassabb ütem.

Kínában sok szülő a bizonytalan gazdasági helyzettel magyarázza, miért nem vállal egynél több gyereket. Japánnal és Dél-Koreával együtt Kínában az egyik legalacsonyabb a termékenységi ráta a világon, ami a jövedelmek növekedésével és az oktatási szint emelkedésével magyarázható: az életminőség javulásával az emberek tovább élnek – vonták le a konklúziót a szakemberek.

Kína népességcsökkenését ebben a szakaszban nagyon nehéz lesz visszafordítani – mondta Philip O’Keefe a Kaliforniai Egyetemről.

(Borítókép: Sawayasu Tsuji / Getty Images)

Rovatok