Index Vakbarát Hírportál

Tajvani alelnök: Kína lecsendesítésével nem lehet megvásárolni a békét

2023. január 18., szerda 19:52

A Kína megbékítésére irányuló törekvések nem hozhatják el a békét Tajvan számára – jelentette ki szerdán William Laj tajvani alelnök.

William Laj először jelentkezett helyzetértékeléssel azóta, hogy néhány nappal ezelőtt a tajvani kormánypártnak, a Demokratikus Haladás Pártjának (DPP) a vezetését is átvette alelnöki tisztsége mellett.

A 63 éves politikus – akit a jelenlegi tajvani elnök, Caj Jing-ven egyik lehetséges utódjaként tartanak számon – úgy gondolja, hogy „Kína lecsendesítésével nem lehet megvásárolni a békét”. Arra utalva, hogy a Kínai Népköztársaság Tajvant a saját részének tekinti, hozzátette: Tajvan függetlenségének kihirdetése nem szükséges, mert

Tajvan már most is szuverén.

Az alelnök egységre szólította fel a tajvani népet a kínai „egyeduralomra való törekvéssel” szemben, hangsúlyozva, hogy csak teljes összefogással lehetséges megteremteni a sziget biztonságát.

Háborúval kompenzálná eredménytelen kormányzását Hszi Csin-ping?

Joseph Wu, Tajvan külügyminisztere nemrég kijelentette, hogy szerinte Peking Tajvan megszállásával próbálná meg elterelni a figyelmet Hszi Csin-ping kínai elnök belpolitikai problémáiról. A tárcavezető 2027-et jelölte meg legfontosabb dátumként, amikor ez az akció megvalósulhat. A miniszter szerint a jelenlegi status quo nem biztos, hogy örökké tart, és ezzel elismerte, hogy a szigetet egy napon vagy beolvasztja Kína, vagy független országgá válik. Hszi Csin-ping elnök szerint Tajvan kínai ellenőrzés alá vonása „Kína alapvető érdekei közé tartozik”.

2027-ben Hszi Csin-ping valószínűleg a negyedik ciklusába lép, és ha az előző három ciklusban nem tudott semmilyen eredményt felmutatni hivatali ideje alatt, akkor talán el kell gondolkodnia valami máson, amit eredményként vagy örökségként könyvelhet el. A kínai gazdaság jelenleg hanyatlik, az emberek nem boldogok. Ha Hszi Csin-ping nem tudja megváltoztatni a helyzetet belföldön, akkor talán erőszak alkalmazásához vagy külső válságkeltéshez akar folyamodni, hogy elterelje a figyelmet a problémákról

– vélekedett a tajvani külügyminiszter.

Rovatok