Index Vakbarát Hírportál

Váratlanul lemondott Új-Zéland miniszterelnöke

2023. január 19., csütörtök 07:37

Csütörtökön bejelentette lemondását Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke.

A kormányfő pártja, a Munkáspárt választmányi ülése után, egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy február 7-én távozik a miniszterelnöki tisztségről, valamint a párt éléről is. Jacinda Ardern a lépést azzal indokolta, hogy elfáradt.

Ez a fontos tisztség nagy felelősséggel jár. E felelősség részét képezi, hogy valaki tudja, mikor alkalmas a munkára, és mikor nem. Én tudom, hogy mi kell ehhez a munkához. És azt is, hogy nálam már nincs elég üzemanyag a tankban ahhoz, hogy megfelelően végezzem. Ennyire egyszerű az egész 

 – így fogalmazott Jacinda Ardern a The Guardian tudósítása szerint. 

Jacinda Ardernt 2017-ben, 37 évesen választották Új-Zéland miniszterelnökévé. Beszédében felidézte, hogy az utóbbi öt és fél év élete legszebb időszaka volt, de rengeteg kihívással is párosult, köztük „egy belföldi terrorcselekményekkel [a christchurchi mészárlás – a szerk.], egy nagy természeti katasztrófával [a Fehér-szigeti vulkánkitörés – a szerk.], egy globális pandémiával és egy gazdasági válsággal”.

Arra a kérdésre, hogy miként szeretné, hogy a miniszterelnökségére emlékezzenek az emberek, Jacinda Ardern azt mondta, szeretné, ha egy olyan emberként őriznék meg emlékükben, „aki mindig igyekezett kedves lenni”.

Reménykedem benne, hogy bizonyítottam az új-zélandiaknak, lehet egyszerre kedvesnek, de erősnek, empatikusnak, határozottnak, optimistának, mégis koncentráltnak lenni. És hogy lehet olyan vezetőnek lenni, aki tudja, mikor kell távoznia a hivatalból

– mondta a The Guardian szerint a miniszterelnök.

A sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy valójában már az előző nyáron eldöntötte azt, hogy lemond. Közölte továbbá, hogy a parlamenti képviselői mandátumát február 7. után is megtartja. 

Jacinda Ardern ezenkívül megköszönte férjének és kislányának azt, hogy meghozták „a legfontosabb áldozatot” miniszterelnöksége idején, és azt mondta, hogy ezentúl több időt tölt velük. „Neve-nek üzenem, hogy ott leszek vele, amikor idén megkezdi az iskolát. Clarke-nak pedig azt, hogy végre tényleg összeházasodhatunk” – fogalmazott. 

Kérdéses az utódlás, választás lesz az ősszel 

A The Guardian megjegyezte, hogy idén ősszel, október 14-én választás lesz Új-Zélandon. Az eddigi közvélemény-kutatások szerint Jacinda Ardern pártja mostanra kis lemaradással a második helyen áll a választók közt a legnagyobb ellenzéki párt, az Új Zélandi Nemzeti Párt mögött.

Egy erre vonatkozó kérdésre válaszolva Jacinda Ardern azt mondta, nem azért mond le, mert nem hisz abban, hogy ismét meg tudná nyerni a választást, de hisz abban, hogy „friss vállakra” van szükség ahhoz, hogy elviseljék az újabb kihívások terhét.

Az Új Zélandi Nemzeti Párt elnöke, Christopher Luxon méltatta a miniszterelnök döntését, és elismerte, hogy Jacinda Ardern sikeresen kormányozta az országot egy nehéz időben, miközben a világpolitikában is láthatóvá tette Új-Zélandot. 

Egyelőre nem tudni, ki lesz Ardern utódja miniszterelnökként a kormányzás utolsó néhány hónapjában.

A legesélyesebb erre Grant Robertson pénzügyminiszter, a Munkáspárt alelnöke lett volna, de ő közölte, hogy nem jelölteti magát a pártelnöki tisztségre (amely hagyományosan a mindenkori kormányfőhöz tartozik). A párt választmánya legközelebb január 22-én, vasárnap ül össze, hogy szavazzon, és a sikeres jelöltnek a választmányi tagok 2/3-ának támogatását kell elnyernie.

(Borítókép: Jacinda Ardern 2022. július 8-án. Fotó: Loren Elliott / File Photo / Reuters)

Rovatok