Index Vakbarát Hírportál

Máris lopják a vármegyehatárokon álló jelzőtáblákat

2023. január 19., csütörtök 07:13

A rendőrség honlapja szerint már van olyan vármegyei határokat jelző tábla, amelynek lába kélt az év eleje óta.

Magyarország megyéi 2023-ban változtak át vármegyékké. Az év második napján e módosítás már 714 közúti táblán is látható volt.

Azóta legalább egy vármegyehatárt jelző táblát már el is loptak – méghozzá nem máshol, mint Vas vármegyében. A rendőrség körözést adott ki, és egy fotót is közzétettek az ellopott tábláról.

A körözést a sárvári rendőrkapitányság adta ki. A hirdetményt észrevevő Pénzcentrum ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a Btk. szerint, közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény vagy rongálás jogcímén

akár több év börtönbüntetést is kaphat, ha kimondják bűnösségét. 

A táblák cseréje egyébként nem olcsó mulatság: korábban írtunk arról, hogy több száz millió forintba kerülhet a megyékről vármegyékre való átírás

Más vármegyékben is volt példa lopásra és festékszórós rongálásra 

A Heves vármegyei hírportál szintén arról számolt be nemrég, hogy Heves vármegyében több táblát is lefújtak festékszóróval úgy, hogy csak a „megye” szó látszódjon a táblán a „vármegye” helyett (erről már a Facebookra is kerültek fel fotók). Ezen kívül volt két olyan, új tábla is, amelyet elloptak, de ezek pótlása már megtörtént.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei hírportál egyelőre csak festékszórós esetekről számolt be, azóta a táblákat megtisztították. A lapnak Janasóczki Attila rendőr alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: „Különbséget teszünk például a vármegye illetékességi határát jelző táblák, valamint a közlekedési jelzőtáblák rongálása és lopása között. Utóbbi cselekedet súlyosabbnak minősül, hiszen az elkövető zavart kelthet vele a közlekedésben, ami balesethez is vezethet”.

Hozzátette viszont, hogy ha a vármegyetáblák rongálása által okozott kár meghaladja az 50 ezer forintot, akkor az már valóban bűncselekményen (nem pedig egy sima szabályszegésnek) minősül, és ezáltal súlyosabbak lehetnek a következmények. 

Rovatok