Index Vakbarát Hírportál

Több ezer éves meteoritot találtak a Déli-sarkon

2023. január 20., péntek 20:35

Egy 7,6 kilogramm súlyú meteoritot találtak kutatók a Déli-sark közelében – közölte pénteken a Brüsszeli Szabadegyetem (ULB).

Az MTI beszámolójából kiderült, hogy a meteorit Naprendszerünknek a Mars és a Jupiter pályája között található kisbolygóövéből származik, és több tízezer éve zuhanhatott a Földre. 

 A nemzetközi kutatóexpedíciót vezető Vinciane Debaille belga kutató az RTBF helyi televíziónak nyilatkozva

rendkívüli leletnek nevezte a többkilós meteoritot, tekintettel arra, hogy a legtöbb esetben csak 10-50 grammos meteoritokat találnak.

Az expedícióban részt vevő tudósok műholdfelvételek és GPS-koordináták segítségével több meteoritot is találtak a térségben. A kutatómunka nem volt viszontagságoktól mentes, a szakembereknek mínusz tíz Celsius-fokos hőmérséklettel dacolva kellett hódűnék között tábort verniük.

A többkilós, űrből származó kőzetre az antarktiszi Princess Elisabeth kutatóállomástól mintegy 60 kilométerre akadtak rá. „Ez nagyszerű ajándék, amelyet utolsó, kutatással töltött napunk utolsó órájában találtunk” – mondta  Vinciane Debaille a leletről.

Maria Schönbächler svájci kutató, aki szintén részt vett az expedícióban, arról beszélt a Keystone-SDA hírügynökségnek, hogy az Antarktisz nagyszerű lehetőséget nyújt a meteoritok keresésére, hiszen a fehér hóban jól láthatók a fekete kövek. A gleccserek haladásával pedig meteoritok kerülnek napvilágra a több millió éves jég alól – tette hozzá.

Vinciane Debaille szerint az efféle leletek azért fontosak, mert ismereteket nyújthatnak a Naprendszer, illetve a bolygók keletkezéséről, mivel olyan porszemcsékből állnak, amelyek még a bolygók előtt jöttek létre.

Az űrből származó kődarab kémiai összetételét most egy brüsszeli laborban fogják megvizsgálni – mondta a tudós.

Rovatok