Index Vakbarát Hírportál

Súlyos orvosi műhiba miatt mind a négy végtagját amputálták egy kislánynak

2023. január 21., szombat 15:36

Egy brit kislány 39 millió font kártérítést kap, miután téves diagnózis miatt mindkét karját és mindkét lábát amputálták. Az amputáció megelőzhető lett volna, ha a kórház dolgozói időben felismerik a betegségét.

Egy brit kislány agyhártyagyulladásra és szepszisre utaló jelekkel a surrey-i Frimley Park Kórházba került, ám hamar hazaengedték, és magas láz, valamint aluszékonyság miatt paracetamolt kapott a tüneteire. Azonban később ismét a sürgősségi osztályon kötött ki, és csak ekkor diagnosztizálták Meningococcus-szepszissel.

Ezt követően átszállították egy másik kórházba, ahol a tünetek miatt sürgősen megoperálták,

és mind a négy végtagját amputálták. 

A fertőzés kezelése érdekében számos más beavatkozáson is átesett, többek között bőrátültetésen.

A lány családtagjai keresetet nyújtottak be a Frimley Health NHS Foundation Trust ellen, és azzal érveltek, hogy a gyermek elkerülhette volna az amputációt, ha már az első adandó alkalommal antibiotikumot kap. Végül a kislány ügyvédje és a kórház peren kívül megegyezett: a gyermek 39 millió fontnyi (17,5 milliárd forint) kártérítést kap.

A Frimley Health NHS Foundation Trust vezetője, Neil Dardis a gyermek szüleinek címzett levelében bocsánatot kért, hozzátéve, hogy a kislány ellátása „elmaradt attól a színvonaltól, amit [a gyermek] joggal elvárhatott”, és nem lett volna szabad idő előtt hazaküldeni.

A Meningococcus-fertőzés viszonylag ritka betegség, és a Neisseria meningitidis nevű kórokozó okozza. Gennyes agyhártyagyulladás vagy vérmérgezés, vagyis szepszis formájában jelentkezhet. A betegség ellen van elérhető oltás. A vérmérgezés akár órák alatt halálhoz vezethet, ezért a korai felismerés életet menthet – számolt be a Sky News.

Rovatok