Index Vakbarát Hírportál

Memphisben elbocsátottak öt rendőrt, mert intézkedésük nyomán meghalt egy fekete férfi

2023. január 21., szombat 10:28

Az egyesült államokbeli Memphisben a rendőrség elbocsátott öt rendőrt az általuk alkalmazott túlzott erőszak, valamint a hatósági eljárásba történt beavatkozás és a segítségnyújtás elmulasztása miatt − közölték pénteken helyi tisztviselők.

Az eset egy közúti ellenőrzéskor történt, amikor egy férfit megállítottak, majd őrizetbe vettek, később azonban a kórházba szállítást követően meghalt − közölte az MTI. 

A rendőrség belső vizsgálatot folytatott az áldozat, a fekete bőrű Tyre Nichols letartóztatásával kapcsolatban. Az öt elbocsátott rendőr mind fekete bőrű – számolt be a hatóságok szóvivője. Az áldozat hozzátartozói azzal vádolták meg a rendőröket, hogy megverték Nicholst, és szívrohamot okoztak neki. A hatóságok szerint Nichols orvosi vészhelyzetben volt.    

A férfit azután vették őrizetbe, hogy egy balesetnél az ütközés után elfutott a helyszínről, de a rendőrök elfogták. Ekkor légszomjra panaszkodott, ezért kórházba vitték. A hatóságok szerint a halál okát még nem állapították meg. A rokonok úgy vélekedtek, Nicholsnál az okozott szívleállást és veseelégtelenséget, hogy a rendőrök megverték.    

Memphis rendőrfőnöke, Cerelyn Davis, valamint Jim Strickland polgármester azt mondta, hogy a letartóztatásról készült videofelvételeket a rendőrség nyomozásának befejezése után fogják nyilvánosságra hozni. Ezt a család is megtekintheti.    

Ben Crump és Antonio Romanucci ügyvédek, akik az áldozat családját képviselik, közleményt adtak ki, amelyben azt írták, hogy támogatják a hatóságok döntését a rendőrök elbocsátásáról.    

Az ügyvédek ugyanakkor továbbra is követelni fogják az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot, egyben tervezik a videofelvételek felülvizsgálatát, hogy tisztázzák a Nichols halálához vezető körülményeket.

Rovatok