Index Vakbarát Hírportál

Az FBI házkutatást tartott Joe Biden otthonában

2023. január 22., vasárnap 11:53

Az FBI pénteken házkutatást tartott Joe Biden amerikai elnök delaware-i, Wilmingtonban lévő otthonában, és további, titkos jelzéssel ellátott dokumentumokat talált, valamint néhány kézzel írt jegyzetét is lefoglalta − közölte szombaton az elnök ügyvédje.

A Szövetségi Nyomozó Irodának nem volt házkutatási engedélye, az elnök önként engedte be otthonába az FBI-t. Ezzel együtt az esemény súlyosbította Biden helyzetét, amely azzal kezdődött, hogy január 12-én nyilvánosságra hozták, az elnök ügyvédei „kisszámú” titkos iratot találtak a Penn Biden Center egykori irodájában Washingtonban, nem sokkal a félidős választások előtt. Azóta az ügyvédek újabb hat titkos dokumentumot találtak Biden wilmingtoni házi könyvtárában, az alelnöki időszakából − írta meg az AP hírügynökség.  

A felfedezések politikai teherré váltak az elnök számára, miközben újraválasztási kampányára készül, és aláássák erőfeszítéseit, hogy elődje, Donald Trump viharos elnöksége után az amerikai közvélemény előtt a tisztesség megszemélyesítőjeként lépjen fel.

A pénteki, mintegy 13 órán át tartó házkutatás után az FBI hat olyan dossziét vitt el, amelyek titkos jelzéssel ellátott dokumentumokat tartalmaztak − mondta Bob Bauer, az elnök személyes ügyvédje. A dokumentumok Biden szenátusi és alelnöki időszakából származnak. A minősítés szintje, illetve az, hogy az FBI által eltávolított dokumentumok titkosítása még fenn áll-e, egyelőre nem világos. Az igazságügyi minisztérium jelenleg vizsgálja az iratokat.

Joseph Fitzpatrick helyettes államügyész szombaton megerősítette, hogy az FBI „konszenzusos házkutatást” hajtott végre az elnök wilmingtoni rezidenciáján. Az elnök és a first lady, Jill Biden a házkutatás alatt nem tartózkodott az ingatlanban. A hétvégét a delaware-i Rehoboth Beachen lévő házukban töltötték. Biden csütörtöki kaliforniai útján újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy „teljes mértékben együttműködik, és várakozással tekint a dolog gyors megoldása elé”.

Azt találtuk, hogy egy maroknyi dokumentumot rossz helyre iktattak. Azonnal átadtuk őket a levéltárnak és az igazságügyi minisztériumnak

− mondta Biden. 

Azt még nem tudni, hogy a szövetségi tisztviselők további házkutatásokat végeznek-e más helyszíneken. Biden saját ügyvédei korábban önkéntes házkutatást végeztek a Rehoboth Beach-i rezidencián, és azt mondták, hogy nem találtak hivatalos dokumentumokat vagy titkos iratokat.

Az elnök teljes mértékben együttműködik

A Biden-vizsgálat megnehezítette az igazságügyi minisztérium vizsgálatát is, amely azért folyik, mert Donald Trump hivatalából való távozása után titkos dokumentumokat és hivatalos iratokat tartott magánál. Az igazságügyi minisztérium szerint Trump 2021 elején, a Fehér Házból való távozásakor több száz, minősítettként megjelölt iratot vitt magával, és hónapokig ellenállt a visszaszolgáltatásukra vonatkozó kéréseknek, és házkutatási parancsot kellett szereznie a dokumentumok visszaszerzéséhez.

Bob Bauer elmondta: az FBI kérte, hogy a Fehér Ház ne kommentálja a házkutatást, mielőtt azt lefolytatták volna, és hogy Biden személyes és fehér házi ügyvédei is jelen voltak. Hozzátette: az FBI

teljes hozzáférést kapott az elnök otthonához, beleértve a személyesen, kézzel írt jegyzeteket, aktákat, iratokat, iratgyűjtőket, emléktárgyakat, tennivalólistákat, ütemterveket és emlékeztetőket, évtizedekre visszamenőleg.

Az igazságügyi minisztérium − tette hozzá − „birtokba vette azokat az anyagokat, amelyeket a vizsgálat tárgykörébe tartozónak ítélt, köztük hat darabot, amelyek minősítési jelöléssel ellátott dokumentumokból és a környező anyagokból állnak. Ezek egy része az elnök szenátusi szolgálatából, más részük alelnöki megbízatásából származik”.

Merrick Garland igazságügyi miniszter Robert Hur volt marylandi államügyészt nevezte ki különleges megbízottnak, hogy vizsgálja ki a Biden-dokumentumokkal kapcsolatos esetleges visszaéléseket. Hur a Trump által kinevezett illinois-i államügyész, John Lausch helyét veszi át a vizsgálat felügyeletében.

Az elnök a kezdetektől fogva elkötelezett az ügy felelősségteljes kezelése mellett, komolyan veszi a dolgot. Az elnök ügyvédei és a Fehér Ház jogtanácsosi hivatala továbbra is együttműködik az igazságügyi minisztériummal és a különleges megbízottal, hogy segítsenek biztosítani ennek az eljárásnak a gyors és hatékony lefolytatását

− mondta Richard Sauber, a Fehér Ház ügyvédje szombaton. 

A Biden-dokumentumok felfedezése és a Trump elleni vizsgálat, amely Jack Smith különleges ügyész kezében van, jelentősen különbözik egymástól. Biden minden alkalommal igyekezett együttműködni az igazságügyi minisztérium vizsgálatával.

Ahhoz, hogy valaki bűncselekményt kövessen el, az illetőnek „tudatosan, jogosulatlanul el kell távolítania” a dokumentumokat, és szándékában kell állnia, hogy azokat „jogosulatlan helyen” tartsa. Biden azt mondta, „meglepte”, hogy a Penn Biden Centerben titkosított dokumentumokat találtak.

A minősített dokumentumokat legfeljebb 25 év elteltével fel kell oldani a titkosítás alól. Egyes iratok azonban olyan súlyúak, hogy ennél jóval tovább maradnak titkosítva, ezt azonban külön kell engedélyezni. Biden 1973-tól 2009-ig volt a szenátus tagja.

Rovatok