Index Vakbarát Hírportál

Vajon melyik országban van a legtöbb időzóna a Földön?

2023. január 22., vasárnap 20:50

A kérdés első ránézésre nem tűnik becsapósnak, pedig az.

travelbook.de nézett utána a kérdésnek. Sokan szembesültünk már a ténnyel, ha a tengerentúlra, Amerikába vagy éppen a Távol-Keletre utazunk, állandóan igazítani kell a karóránkat. Digitális eszközeink időmérői úgyis automatikusan átállnak a helyi időre. Tehát ha, mondjuk, Magyarországról elrepülünk az Egyesült Államok keleti partján fekvő New Yorkba, akkor érkezésünkkor éppen hat órával lesz korábban, mint Budapesten.

De ha, mondjuk, Kínába repülünk, akkor 5-6 órával előbbre járnak az időmérők, attól függően, hogy nyári vagy téli időszámítás idején utazunk. 

Az Egyesült Államokban például négy időzóna van, ha Alaszkát nem számítjuk, és ha csak az észak-amerikai kontinensre koncentrálunk. Ha viszont megnézegetjük az USA tengerentúli területeit, például Hawaiit, akkor máris bővül a zónák száma, és eléri a tizenegyet. Oroszország kiterjedése viszont kelet–nyugati irányban hatalmas, tehát nem meglepő, hogy náluk is 11 időzónát találunk. Akármilyen meglepő, ezzel a sok zónával mindkét állam csak holtversenyben a második a világ legtöbb zónájával rendelkező országok sorában.

Az első helyezett: Franciaország. Igaz, az európai területét tekintve messze elmarad az Egyesült Államoktól és Oroszországtól, és ott csak egyet, méghozzá a közép-európai időt (CET) használja, azonban a nagyszámú tengerentúli területeit, megyéit is figyelembe véve időzónái száma eléri a tizenkettőt.

Ne feledjük, Franciaország tengerentúli területei szinte mindenfelé fellelhetők a Földön. A karibi térségben fekvő Guadeloupe-tól az Afrika keleti partjaihoz közel található La Réunion szigetén át, amely már az Indiai-óceánban fekszik, egészen Francia Polinéziáig, amely a Csendes-óceánban található, Ausztráliától keletre.

(Borítókép:  Bartek Sadowski / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok