Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mi minden lesz III. Károly király koronázási ceremóniáján

2023. január 22., vasárnap 16:35

A Buckingham-palota nyilvánosságra hozta a III. Károly király koronázása alkalmából rendezett háromnapos ünnepség részleteit. A ceremóniát 2023. május 6-án, szombaton tartják a londoni westminsteri apátságban, amely több mint 900 éve az angol-brit uralkodók hagyományos koronázási helyszíne.

CNN beszámolója szerint május 6-án első lépésként Károly király és felesége, Kamilla királyné a Buckingham-palotából a westminsteri apátságba vonul át, ahol lezajlik a koronázás. Ezt követően a királyi család többi tagjával együtt visszatérnek a palotához egy díszfelvonulás keretében.

A király és a királyné, valamint a királyi család tagjai ezután megjelennek a Buckingham-palota erkélyén, és üdvözlik az összegyűlt tömeget (a palota azt egyelőre nem közölte pontosan, hogy a család mely tagjai fognak megjelenni a felvonuláson és az erkélyen).

Másnap, május 7-én egy nagyszabású koronázási koncert veszi kezdetét a London nyugati határán lévő windsori kastélyban,

ahol világsztárok fognak fellépni – bár a résztvevők pontos névsorát most még nem tették közzé.

Emellett az Egyesült Királyság egész területén utcabálokat rendeznek. Május 8-án, hétfőn pedig országszerte rendkívüli munkaszüneti napot tartanak, amit Rishi Sunak brit miniszterelnök már tavaly novemberben bejelentett.

Az eddigi információk szerint a ceremónia sokkal szerényebb és rövidebb lesz, mint korábban II. Erzsébeté volt, azonban így is 100 millió fontba fog kerülni. A néhai királynő koronázása volt az első élőben közvetített ceremónia, és három órán át tartott. A BBC a mostani eseményt is végig közvetíteni fogja élőben. 

III. Károlyt már édesanyja, II. Erzsébet királynő halála után két nappal királlyá kiáltották ki. Az uralkodását azonban végleg csak a májusban történő koronázás fogja szentesíteni.

(Borítókép: III. Károly brit király 2022. december 25-én. Fotó: Daniel Leal / AFP)

Rovatok