Index Vakbarát Hírportál

Újabb koronavírus-hullámtól tartanak Kínában a holdújév miatt

2023. január 23., hétfő 14:13

Az emberek csaknem 80 százalékát megfertőzte már a koronavírus Kínában, ahol a holdújév miatti utazások következtében sokan attól tartanak, hogy újabb járványhullám indulhat el.

Tíz emberből nyolc már biztosan megfertőződött a koronavírussal Kínában, erről egy neves, a kormányzattal együtt dolgozó tudós számolt be nemrég – írta meg a CNN.

Wu Zunyu, a Kínai Betegség-ellenőrzési és -megelőzési Központ vezető epidemiológusa szombaton, a holdújév előestéjén kijelentette: a jelenlegi járványhullám már az emberek mintegy 80 százalékát megfertőzte az 1,4 milliárd lakosú országban.

A szakember állítása akkor hangzott el, amikor arról beszélt, hogy a holdújév miatti utazások – amit néha a világ legnagyobb népvándorlásának is neveznek – könnyen elterjeszthetik a vírust vidéken, egy második fertőzési hullámot előidézve.

Wu ugyanakkor saját közösségi oldalán igyekezett lecsillapítani az indulatokat, ahol ezen forgatókönyv valószínűtlenségéről írt, mégpedig azért, mert már korábban is nagyon sokan megfertőződtek.

A következő két-három hónapban nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a Covid–19 nagymértékű visszaesése vagy a fertőzések második hulláma az egész országot elérje

– fogalmazott a szakember.

A CNN a cikkében arról is beszámol, hogy a kínai közlekedési minisztérium becslései szerint a 40 napos holdújévi szezonban több mint 2 milliárd ember indulhat útnak. Ugyanis az emberek országszerte térnek vissza szülővárosaikba, ráadásul a járvány több mint két évvel ezelőtti berobbanása óta először fordul elő, hogy nem lesznek érvényben olyan korlátozások, amelyek a belföldi utazásra vonatkoznak.

(Borítókép: Stringer / Getty Images)

Rovatok