Index Vakbarát Hírportál

Miért olyan kapósak a német Leopard tankok?

2023. január 23., hétfő 14:50 | aznap frissítve

Finoman szólva is Németország kihúzta a gyufát a szövetségeseinél az elmúlt napokban a Leopard harckocsik ügyében. Senki sem értette, hogy miért vacilálnak annyit a németek azzal, hogy adjanak maguk is, vagy engedjék szövetségeseiknek, hogy átadjanak Leopard 2 tankokat az ukránoknak.

A múlt héten több mint ötven állam, NATO-tagok és szövetségen kívüliek gyűltek össze Németországban a Ramstein légibázison, hogy megvitassák az Ukrajnának szánt újabb fegyverzetek kérdését. A résztvevőket meglepte, hogy Berlin végül nem ment bele abba, hogy Leopard harckocsit küldjön az ukránoknak, ahogy azt kérték, illetve hogy feloldja a reexportját a tankoknak. 

Jelenleg ugyanis csak úgy adnak el német Leopard tankokat, hogy a vevő vállalja, nem adja át, nem értékesíti azokat harmadik fél számára. A múlt héten a lengyelek jelezték, készek átadni Kijevnek 12 Leopard 2-t, ha Berlin engedélyt ad. Vasárnap már úgy nyilatkozott a német külügyminiszter, hogy ugyan még nem kapták meg Varsó export iránti kérelmét, de ha megkapják, nem fogják ellenezni.

Az észt, a lett és a litván külügyminiszter ennél is tovább ment, és nyíltan felszólították Németországot, hogy tegye lehetővé az ukránoknak, hogy hozzájussanak a szükséges számú harckocsihoz.

Miért olyan népszerűek ezek a harckocsik?

Kategóriáján belül világklasszisnak tartják a Leopardokat. Több mint egy tucat ország rendszeresítette. Jelenleg mintegy kétezer darab áll bevetésre készen, és Zelenszkij elnök szerint 300 darab Leopard 2 megfordíthatná a háború menetét.

Mivel ennek a harckocsitípusnak a kétharmada Európában van, ezért a fizikai szállítás könnyen megoldható lenne Ukrajnába, nem beszélve arról, hogy sokkal könnyebb lenne megoldani a karbantartását és az alkatrész-utánpótlást.

A Leopard 2-t ténylegesen úgy tervezték, hogy minden területen felvegye a versenyt az orosz T–90-essel, amely komoly szerepet játszik az orosz invázióban. Ugyanakkor a Leopardokat is kipróbálták már harci körülmények között, és nagyon jól teljesítettek Afganisztánban és Szíriában is. 

Milyen harckocsik mehetnek még Ukrajnába?

Már a háború kezdetén a NATO vezetése arra biztatta a volt Varsói Szerződésben is tagságot vállalt kelet-európai államokat, hogy eleinte inkább a szovjet időkből megmaradt harckocsikat ajánlják fel az ukránoknak. Elsősorban azért, mert ezeket már ismerte, begyakorlottan használta az ukrán hadsereg, nem beszélve arról, hogy hosszú távon biztosított így az alkatrész-utánpótlás.

Eddig több mint 200 darab T–72-est adott át Lengyelország, Csehország és más kelet-európai állam. Vélhetően mivel az elmúlt egy évben ezek egy jelentős része vagy megsemmisült, vagy javításra szorul, de mindenképpen kikerült az aktív harcokból, ezért van égetően szükségük az ukránoknak nyugati NATO-tagok páncélosaira, harckocsijaira is. Még akkor is, ha ezek kezelésének elsajátítása, a személyzet tagjainak betanítása időigényes.

A német kancellár hagyományosan igen óvatos, hogy ne sodorja Németországot semmiféle katonai konfliktusba, és különösképpen figyel arra, nehogy konfrontációba keveredjen Oroszországgal. Ugyanakkor a francia elnök, Emmanuel Macron elkötelezett Kijev támogatásában, és már megígérte francia könnyű tankok szállítását. Nemrégiben pedig arról beszélt, fontolgatja, hogy ugyancsak átadnak francia gyártmányú, Leclerc típusú nehéz harckocsikat is.

Más országok is jelezték, hogy segítenek ezen a fronton, a britek például 14 darab Challenger 2-es tankot fognak hamarosan küldeni – írja a BBC.

A magyar hadseregben is vannak Leopardok

2020-ban a hazai haderő modernizációjának részeként megjelent 12 Leopard 2A4 harckocsi, amelyek a majdnem 40 éves T–72-es tankokat váltják fel. Az A4 a Leopard 2 egyik legelterjedtebb altípusa, A4-esek állnak szolgálatban az osztrák, a finn, a svéd és a lengyel haderőnél is. A szaktárca tervei szerint 2023-tól a harckocsicsalád legmodernebb változatából további 44 darab 2A7+ harckocsi érkezik Magyarországra.

(Borítókép: Leopard 2 harckocsi. Fotó: Patrik Stollarz / AFP)

Rovatok