Index Vakbarát Hírportál

Fokozódik a nemzetközi feszültség, Erdogan bekeményített

2023. január 23., hétfő 18:36

Tayyip Erdogan török elnök hétfőn kijelentette, hogy a botrányos stockholmi akció után Törökország nem hajlandó támogatni Svédország NATO-csatlakozását.

Tayyip Erdogan hétfőn közölte, hogy Svédország ne számítson Törökország jóváhagyására a NATO-csatlakozást illetően. A török elnök úgy fogalmazott, a Stockholmban történtek után Svédország ne várjon el semmilyen támogatást – számolt be a helyi sajtó.

Ezek az akciók Svédországban minden emberi jogot és szabadságot megsértenek. Svédország továbbra is támogatja a terroristákat, ugyanakkor arra vár, hogy ratifikáljuk NATO-csatlakozási kérelmüket. Ez nem fog megtörténni

– mondta Erdogan.

Ez történt Stockholmban

Múlt szombaton egy, a stockholmi török nagykövetség közelében tartott tüntetésen egy iszlamofób párt vezetője

elégette a muszlimok szent könyvét, a Koránt.

Ezt megelőzően pedig a török hatóságok vizsgálatot indítottak amiatt, hogy kurd tüntetők Stockholmban felakasztottak egy bábut, amely Recep Tayyip Erdogan török elnököt jelképezte. Ulf Kristersson svéd kormányfő „rendkívül súlyosnak” minősítette a történteket, és azt mondta, hogy Stockholm NATO-csatlakozása elleni szabotázsakcióról van szó, amely az ország biztonságát is veszélyezteti.

Az ügy hatására a török külügyminisztérium bekérette Staffan Herrström ankarai svéd nagykövetet. Recep Tayyip Erdogan ügyvédje, Huseyin Aydin pedig Twitteren megerősítette, hogy az ankarai főügyészséggel közösen büntetőfeljelentést tettek az elkövetők ellen. Aydin úgy nyilatkozott, hogy az akciót minden jel szerint az a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szervezte, amelyet Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok is terroristaszervezetként tart nyilván.

Az esetet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is élesen elítélte. A tárcavezető szégyenteljesnek és gusztustalannak nevezte a történteket, amelyek ellen a lehető leghatározottabban fel kell szólalni.

Svédország (és Finnország) tavaly május közepén kérte felvételét a NATO-ba Oroszország ukrajnai háborúja miatt. 

(Borítókép: Tayyip Erdogan 2023. január 11-én. Fotó: Aytac Unal / Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok