Index Vakbarát Hírportál

Kitört a botrány a lengyel időjárás-jelentésről megjelent hamis térkép miatt

2023. január 24., kedd 09:17

Hamis térképet ábrázoló képek jelentek meg a közösségi médiában. Az ügyben a lengyel politikusok is felszólaltak. Lengyelország Miniszterelnöki Kancelláriájának államtitkára azt nyilatkozta, Oroszország hónapok óta támadja az országot.

Elárasztotta az internetet a lengyel TVP1 televíziócsatorna időjárás-jelentésének egy részlete. A közösségi hálón terjedő felvétel szerint a média élő adásban használt hamis térképet.

Az emberek Twitteren kezdték el megosztani, hogy pontatlanságot találtak a térkép Lengyelország és Ukrajna közötti szakaszán. A képernyőképek tanúsága szerint Lengyelország területe jócskán belenyúlik Ukrajnába, egész pontosan Lvivig tart a jelölése.

A térkép – melyet több oroszbarát hírportál és Telegram-fiók is megosztott – sok felhasználó szerint azt sugallja, hogy Lengyelországnakterületi követelései vannak Ukrajnával szemben. A csatorna azonban tagadja, hogy hamis térképet használtak volna az adásban. Közleményükben azt írták, a felvételeket photoshoppolták. Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy sohasem sugároztak ilyen jellegű tartalmat, a történteket a Kreml-propagandájának tartják – írta azEuronews

A lengyel politikusok is megszólaltak

Az üggyel kapcsolatban lengyel tisztviselők is megszólaltak. Stanislaw Zaryn, a lengyel Miniszterelnöki Kancellária államtitkára a Lengyel Sajtóügynökségnek adott interjújában azt mondta, a történtekért az orosz hírközlés felelős. 

A Kreml hírközlési tevékenysége továbbra is három irányba összpontosul: Ukrajnát és az ukránokat rossz színben tüntetik fel, az ország támogatása eszkalálhatja a háborút, és azzal a vízióval ijesztgetik az embereket, hogy Lengyelország belép a háborúba

– mondta Zaryn, aki később Twitteren is megosztotta gondolatait. Szerinte Oroszország hazugságokat terjeszt Lengyelország terveiről.

Oroszország hónapok óta támadja Lengyelországot, többek között hazugságokat terjesztve arról, hogy állítólag agresszív tervei vannak arra, hogy háborút indítson Európában, megtámadja Belaruszt és Oroszországot, és előkészíti Ukrajna megszállását

– írta a bejegyzésben.

Nem ez az első eset 

Az orosz hírszerzés mellett maga Vlagyimir Putyin orosz elnök is beszélt arról, úgy véli, Lengyelországnak területi követelései vannak Ukrajnával szemben. Az elnök tavaly novemberben úgy fogalmazott, néhány ország, köztük Lengyelország, még mindig nem mondott le arról, hogy bekebelezze Ukrajnát, és visszaszerezze a korábban elcsatolt területeket. Az orosz elnök szerint Varsóban arról beszélnek, hogy Ukrajnának vissza kellene adni azokat a területeket, amelyeket 1939-ben vettek el Lengyelországtól.

Tavaly júliusban a Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatója, Szergej Nariskin számolt be arról, hogy a lengyel vezetés elkezdett dolgozni Ukrajna de facto feldarabolásának forgatókönyvein. Szerinte Varsó meg van győződve arról, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kénytelen lesz támogatni ezt a tervet.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, valamint Dimitrij Medvegyev, a volt orosz elnök, az Orosz Biztonsági Tanács jelenlegi elnökhelyettese pedig 2022 májusában utalt arra, hogy Lengyelország területeket vehet el Ukrajnától. De Roman Giertych, Lengyelország egykori miniszterelnök-helyettese is arról beszélt múlt évben, hogy volt egy orosz–magyar–lengyel titkos terv Ukrajna felosztásáról. A Portfolio azt írta, ezek szerint az orosz invázió után lengyel és magyar békefenntartók mentek volna be Ukrajnába, Lengyelország pedig megkapta volna a nyugat-ukrajnai, valamint Magyarország a Kárpátalja feletti ellenőrzést. Állításait azonban nem támasztotta alá bizonyítékokkal a lengyel politikus.

Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy az orosz vezetők és a volt lengyel elnökhelyettes nyilatkozatai ellentmondásban vannak azzal, hogy Lengyelország Ukrajna egyik legjelentősebb támogatója az orosz megszállók elleni harcban.

Rovatok