Index Vakbarát Hírportál

Két év alatt az ötödik kormány is megbukott Kuvaitban

2023. január 24., kedd 05:59

Bejelentette kabinetje lemondását Ahmad Navaf el-Ahmad Ál Szabáh kuvaiti kormányfő a megválasztott parlamenttel kialakult hatalmi harc közepette – közölte a KUNA helyi hírügynökség.

Misál el-Ahmad al-Dzsábir Ál Szabáh trónörökös – aki lényegében átvette az emír hivatali teendőit – tavaly nevezte ki Ahmad Navaf el-Ahmad Ál Szabáht a miniszterelnöki tisztségre, és előrehozott választásokat írt ki annak reményében, hogy véget vethet a dugába dőlt pénzügyi reformkísérletek körül kialakult vitáknak.

A feszültségek azonban nemrég ismét felszínre törtek a parlament és a tavaly októberben beiktatott kormányzat között. A képviselők egy adósságelengedési törvényt próbáltak elfogadtatni, melynek értelmében az állam átvállalná az állampolgárok adósságait, valamint két minisztert akartak volna meghallgatni állítólagos gazdasági szabálytalanságok ügyében.

A miniszterelnök lemondásában a végrehajtó és a törvényhozó hatalom között kialakult nem megfelelő viszonyra hivatkozott. 

Ez már az ötödik kormány, amely benyújtotta lemondását kuvaitban az elmúlt több mint két évben.

Kuvaitban ugyan nincs többpártrendszer, de a parlament szélesebb jogkörökkel rendelkezik, mint az Arab-öböl legtöbb monarchiájában: törvényeket fogadhat el, és vétózhat meg, számonkérheti a minisztereket, valamint bizalmi szavazást is tarthat a kormány tagjairól. A politikai hatalom ugyanakkor ténylegesen az uralkodóház kezében van, amely kinevezi a kormány tagjait.

Rovatok