Index Vakbarát Hírportál

Még soha nem voltunk ilyen közel a végítélethez

2023. január 24., kedd 19:16

A Végítélet Órája − amely metaforikusan azt mutatja, milyen közel van a világ a katasztrófához − most mindössze 90 másodperccel éjfél előtt áll.

A szimbolikus órát működtető szakértők szerint Oroszország ukrajnai háborúja az oka annak, hogy az emberiség „mindeddig a legközelebb került a megsemmisüléshez” − írta meg a Daily Mail

Az óra a világjárvány és a globális felmelegedés miatt 2020 óta 100 másodperccel éjfél előtt állt. Most az atomfegyverek harctéri bevetésének veszélye felemelte a fenyegetettségi szintet.

Rachel Bronson, az órát kitaláló Bulletin of the Atomic Scientists vezérigazgatója elmondta:

Továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy a konfliktus irányítása kicsúszik mindenki kezéből.

A keddi bejelentés egyben azt is jelenti, hogy a Végítélet Órája órája 1947-es megalkotása óta a legközelebb került a világvégéhez.

A Végítélet Óráját az atombombát megalkotó Manhattan-projektben részt vevő amerikai tudósok alapították, és a szimbolikus visszaszámlálás jelképezi, hogy az emberiség milyen közel van a teljes globális katasztrófához.

Az óra állását befolyásoló tényezők közé tartozik a politika, az energia, a fegyverek, a diplomácia és az éghajlati tudomány; valamint a potenciális veszélyforrások, például a nukleáris fenyegetések, az éghajlatváltozás, a bioterrorizmus és a mesterséges intelligencia.

Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja aláásta az államok közötti magatartási normákat, amelyek a globális kockázatokra adott sikeres válaszokat megalapozzák. És ami a legrosszabb, Oroszország alig burkolt fenyegetései, hogy nukleáris fegyvereket fog bevetni, emlékeztetik a világot arra, hogy a konfliktus véletlen vagy szándékos eszkalálódása szörnyű kockázatot jelent. Továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy a konfliktus mindenki ellenőrzése alól kicsúszik. Oroszország a háborút a csernobili és a zaporizzsjai atomreaktor telephelyére is elvitte, megsértve ezzel a nemzetközi egyezményeket és kockáztatva a radioaktív anyagok kibocsátását

− írta közleményében a Doomsday Clock.

(Borítókép: A Végítélet Órája 90 másodperccel éjfél előtt áll. Fotó: Leah Millis / Reuters)

Rovatok