Index Vakbarát Hírportál

Megkezdi a Nyugat a nehéz harckocsik szállítását Ukrajnának

2023. január 25., szerda 19:25

Joe Biden amerikai elnök szerdán, Volodimir Zelenszkij 45. születésnapján bejelentette, hogy M1 Abrams harckocsikat küld Ukrajnának, hogy segítsen az orosz megszállók elleni védekezésben. Ezzel a döntéssel a nyugati szövetségesek nagyobb támogatási hullámot indítanak el a tavasszal várhatóan kiéleződő harcokra való felkészülés érdekében.

A Fehér Házban az európai szövetségesekkel folytatott délelőtti telefonbeszélgetések után Joe Biden sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Egyesült Államok 31 Abrams M1 harckocsit küld, ami egy ukrán zászlóaljnak felel meg, és hogy Németország követni fogja ezt saját Leopard 2 harckocsijaival, és engedélyezi a többi szövetségesnek, hogy küldjenek a saját készleteikből német gyártmányú tankokat. Ez a létszám további két zászlóaljnak felel meg − írta meg a The New York Times

Ezeknek a harckocsiknak az átadása újabb bizonyítéka az Ukrajna iránti tartós és lankadatlan elkötelezettségünknek, valamint az ukrán erők képességeibe vetett bizalmunknak

− mondta Joe Biden, aki Antony J. Blinken külügyminiszter és Lloyd J. Austin védelmi miniszter társaságában tartott sajtótájékoztatót.

Az elnök hangsúlyozta azonban, hogy az erősítésnek nem célja a háború kiterjesztése Oroszországra. „Ez nem fenyegetés Oroszország felé − mondta. – Ha az orosz csapatok visszatérnének Oroszországba, ennek a háborúnak ma vége lenne.”

Ezek a világ leghatékonyabb harckocsijai

Joe Biden úgy fogalmazott, hogy a most átadott Abramsek a világ leghatékonyabb harckocsijai, amelyekhez teljes támogatási hátteret és kiképzést is biztosítanak. Elmondása szerint örül annak, hogy Németország szintet lépett, és átadja a Leopard 2-ket. Megköszönte a segítségben részt vevő ötven ország hozzájárulását, külön kiemelve, hogy Finnország GDP-jéhez viszonyítva rekordösszegű támogatást nyújt.

A háború elején még a NATO finnlandizációjától féltünk, míg most azt látjuk, hogy Finnország be fog lépni a NATO-ba. Putyin tévedett. Egységesek vagyunk. Amerika egységes. A Nyugat is egységes. Ez a háború a szabadságról szól. Ukrajna és mindannyiunk szabadságáról

− mondta el Joe Biden.

Az M1 Abrams egy harmadik generációs amerikai harckocsi, amelyet a Chrysler Defense (ma General Dynamics Land Systems) tervezett, és Creighton Abrams tábornokról neveztek el. A modern páncélozott szárazföldi hadviseléshez tervezték, és jelenleg az egyik legnehezebb, közel 62 tonnás harckocsi, amely számos modern technológiát vezetett be az amerikai páncéloserőknél, beleértve a több üzemanyaggal működő turbinamotort, a kifinomult Chobham kompozitpáncélzatot, a számítógépes tűzvezető rendszert, a különálló lőszertárolást a kirobbanó rekeszben, és az NBC-védelmet a személyzet biztonsága érdekében. 

Az M1 Abrams első szériája 1980-ban állt szolgálatba, és jelenleg az Egyesült Államok hadserege, korábban pedig a tengerészgyalogság fő harckocsija. Darabja jelenleg körülbelül tízmillió dollárba (3,5 milliárd forintba) kerül. 

A németek is beadták a derekukat

Olaf Scholz német kancellár szerdán bejelentette, hogy Németország 14 darab Leopard 2 harckocsit küld Ukrajnának, és lehetővé teszi, hogy más nemzetek is küldjenek saját készletükből, engedve ezzel a hetek óta tartó hazai és nemzetközi nyomásnak, hogy páncélozott járműveket szállítsanak, amelyekkel Kijevnek esélye lehet visszaszerezni az Oroszország által elfoglalt területeket.

Berlin döntése a német gyártmányú Leopard 2 harckocsik küldéséről azután látott napvilágot, hogy Nagy-Britannia ebben a hónapban bejelentette, hogy 14 darab Challenger 2 harckocsit küld Ukrajnának, és jelentős lépést jelent a nyugati szövetségesek egyre nehezebb fegyverek Kijevbe történő szállítása terén.

Bár az eddigi ígéretek messze elmaradnak attól a 300 harckocsitól, amelyre Ukrajna szerint szükség van ahhoz, hogy az orosz erőkkel szemben előnyt tudjon kivívni a harctéren, Németország bejelentése azonnal arra késztette Finnország, Hollandia és Spanyolország tisztviselőit, hogy közöljék: ők is harckocsikat kívánnak küldeni Ukrajnának, vagy legalább is nyitottak erre.

(Borítókép: M1 Abrams harckocsi. Fotó: Ian Hitchcock / Getty Images)

Rovatok