Index Vakbarát Hírportál

Aggasztó a helyzet, nemzetközi katonai beavatkozást szorgalmaz az ENSZ a Karib-térségben

2023. január 25., szerda 06:54

Nemzetközi katonai beavatkozást szorgalmazott Haitin Helen La Lime, az ENSZ illetékes különmegbízottja kedden a szigetországban elharapódzó bandaháborúk miatt.

La Lime az ENSZ Biztonsági Tanácsában felszólalva elmondta, az erőszak évtizedek óta nem tapasztalt szintet ért el, a haiti kormány és a biztonsági erők pedig képtelenek úrrá lenni a helyzeten.

A gyilkosságok és emberrablások száma sorozatban negyedik éve emelkedik – ismertette a különmegbízott António Guterres ENSZ-főtitkár legfrissebb jelentését a karibi államról.

Nyugtalanító a helyzet

Tavaly 2183 gyilkosságot regisztráltak, ami harmadával több az azt megelőző évhez képest. Az emberrablások száma ugyanebben az időszakban megduplázódott. 2022-ben 1359 embert hurcoltak el, ami napi átlagban közel négy ilyen bűncselekményt jelent.

La Lime hangsúlyozta, hogy az erőszakhullámmal a bandák világos stratégiát követnek, amely a lakosság alávetésére és a területi ellenőrzés kiterjesztésére irányul. Mint mondta, a bűnszervezetek megbízásából mesterlövészek lőnek békés lakosokra, férfiakra, nőkre és gyerekekre is. Hozzátette, hogy félelemkeltés és a rivális bandák ellenőrizte közösségek társadalmi összetartásának aláásása céljából nőket és gyerekeket erőszakolnak meg, az áldozatok között voltak tízévesek is.

A rendőrség tehetetlen

Az ENSZ-főtitkár jelentésében megemlíti, hogy bár a haiti rendőrséget Kanada páncélozott járművekkel látta el, a biztonsági erők továbbra is túlterheltek, létszámhiánnyal küzdenek és nincsenek megfelelően felszerelve, így képtelenek az erőszaknak véget vetni. Guterres szintén egy nemzetközi katonai kontingens bevetését sürgette.

Ariel Henry haiti miniszterelnök már tavaly októberben kérte egy ilyen katonai misszió létrehozását. Bár több ország is hajlandónak mutatkozott, egyikük sem kívánta átvenni a vezető szerepet.

A Haitin dúló bandaháborúk következtében számos térség már kikerült a központi kormány ellenőrzése alól. Az erőszakhullám emberek százainak életét követelte, és ezrek voltak kénytelen elmenekülni otthonaikból. A bandák azt követően erősödtek meg, hogy Jovenel Moise elnök merénylet áldozata lett 2021 júliusában – írja az MTI összefoglalója.

(Borítókép: Richard Pierrin / Getty Images)  

Rovatok