Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: Lehet, hogy holnap meghalok, de minden rendben van

2023. január 25., szerda 12:33

Ferenc pápa egy interjúban kifejtette, hogy most még jobban ki van szolgáltatva a kritikusoknak, mint korábban, ám jó egészségnek örvend, és minden rendben van vele. Mindemellett a néhai XVI. Benedek pápával való kapcsolatáról is vallott.

Ferenc pápa XVI. Benedek december 31-i halála óta először adott interjút, és az egészségéről, kritikusairól és pápaságának – amelynek 10. évfordulóját márciusban ünnepli – következő szakaszáról beszélt.

A koromhoz képest jó erőben vagyok

– mondta a 86 éves pápa kedden, bár elárulta, hogy a divertikulózisa, vagyis a bélfalában lévő kidudorodások „visszatértek”. Hozzátette, hogy egy esés miatti enyhe csonttörés a térdében műtét nélkül gyógyult meg a lézer- és mágnesterápia után.

Lehet, hogy holnap meghalok, de minden rendben van. Jó egészségnek örvendek

– mondta az Associated Pressnek a rá jellemző fanyar humorral.

A Ferenc pápa egészségével és pápaságának jövőjével kapcsolatos találgatások csak XVI. Benedek halála után erősödtek fel, akinek 2013-as lemondása fordulópontot jelentett a katolikus egyház számára, mivel évszázadok óta ő volt az első pápa, aki visszavonult.

Egyesek szerint az az egyházi béke, amely korábban uralkodott, véget ért, és Ferenc pápa most jobban ki van szolgáltatva a kritikusoknak. Már megválasztását is sokan meglepetéssel fogadták, majd egy idő után az emberek elkezdték észrevenni a gyengeségeit.

Az egyetlen dolog, amit kérek, hogy ezt a szemembe mondják, mert mindannyian így fejlődünk, nem igaz?

– tette hozzá.

Ferenc pápa azt mondta, hogy XVI. Benedek „utat nyitott a jövőbeli lemondások előtt”, és hogy akár ő is lemondhatna. Hozzátette: ha így tenne, akkor Róma emeritus püspökének neveznék ki, és a római egyházmegye nyugdíjas papok számára fenntartott rezidenciáján élne.

XVI. Benedeket úriemberként méltatta, és halála kapcsán azt mondta: „Elvesztettem egy apát.”

Számomra ő a biztonságot jelentette. Kétségek esetén elmentem a kolostorba, és tanácsot kértem tőle. Egy jó társat veszítettem el

– fejtette ki Ferenc pápa.

(Borítókép: Ferenc pápa. Fotó: Grzegorz Galazka / Archivio Grzegorz Galazka / Mondadori Portfolio / Getty Images)

Rovatok