Index Vakbarát Hírportál

Schmidt Mária nem tudja, miért jó a lengyeleknek, ha Ukrajna nyeri a háborút

2023. január 25., szerda 09:22

Schmidt Mária történész az InfoRádiónak adott terjedelmes interjúban többek között arról is beszélt, hogy mekkora szerepe van a háborúban a propagandának, milyen következményekkel járhat Ukrajna győzelme, illetve, hogy miért olyan különleges számára Németország.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában vendégszerepelt. A történész arra a kérdésre, hogy egy tényleges vért termelő háborúban ki nyeri a propagandaháborút, azt felelte, hogy ez a legfontosabb kérdés.

A hadviselésnek az egyik legfontosabb terepe, még talán fontosabb, mint maga a front. Mert ha az embereknek az erkölcsi ereje, a harckészsége, az a fajta elkötelezettsége, hogy ők a háborúban a hazájukat védik, jó ügyért harcolnak, megroppan egy ellenséges propaganda hatására, akkor elvesztette, hiába van bármilyen fegyverük

– vélekedett Schmidt Mária, aki a vietnámi háborút hozta fel példának, ahol hiába volt hadsereg, felkészültség és fegyverzet szempontjából is fölényben az Egyesült Államok, otthonukban elvesztették a propagandaháborút, ezért pedig „csúfosan el kellett kullogniuk”.

Miért jó a lengyeleknek, ha Ukrajna nyer?

Schmidt Mária kitért arra is, hogy egyes országoknak milyen érdekei fűződhetnek egyik, illetve másik fél sikeréhez. A történész – elmondása szerint – megérti a balti országok félelmét Oroszországtól, hiszen ők a Szovjetunió részei voltak, de szerinte Lengyelországgal más a helyzet, ugyanis úgy látja, hogy nem elég megfontoltak a lengyel politikusok megszólalásai és az ország reagálásai.

Nem tudom, nem hallottam még azokat az érveket, hogy miért lenne jó, mondjuk Lengyelországnak, ha Ukrajna nyerne

– mondta a szakértő.

Schmidt Mária szerint erről kéne elgondolkodnia a lengyeleknek és a németeknek is, hiszen, „ha Ukrajna úgy megnyeri a háborút, ahogy arról a lengyelek meg az amerikaiak beszélnek, tehát, hogy Oroszország meggyengül és ők visszafoglalnak mindent, akkor azt tudomásul kell venni, hogy ez egy amerikanizált, állig felfegyverzett, nagyon agresszív ország lesz”.

Németország Európa legnagyobbja?

A Terror Háza Múzeum főigazgatója elárulta, azért foglalkozik annyit Németországgal, mert Európa legnagyobb, legerősebb országának tartja. Ez a kijelentése már csak annak fényében is érdekes, hogy tavaly év végén egy interjúban még úgy fogalmazott, hogy Németország nincs többé.

Mindezt azzal indokolta, hogy Németország és a német kancellár nem szólalt fel az Északi Áramlat vezetékeit ért terrortámadás után, és hogy ő nem látta azokat a német címlapokat, amelyek felháborodtak volna azon, hogy az országot ellátó vezetéket támadás érte.

(Borítókép: Schmidt Mária. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok