Index Vakbarát Hírportál

Kiszámolták, mekkora kárt okozott eddig Oroszország Ukrajnának

2023. január 25., szerda 06:37

A Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) szakértői tanulmányukban 137,8 milliárd dollárra becsülik az Oroszország által indított háború miatt az ukrán infrastruktúrában keletkezett károk teljes összegét.

Mint írták, az oktatási intézményekben az orosz rakéták által okozott kár 8,6 milliárd dollárra volt tehető. A lakásokban keletkezett károkat 54 milliárd dollárra becsülik a szakértők. Az ipar és a vállalkozások veszteségei 13 milliárd dollárra rúgnak, tették hozzá. Oroszország veszteségeit eközben 2,2 milliárd dollárra becsüli a KSE.

Kijev állítása szerint Oroszország rendszeresen támadja rakétákkal az ukrán energetikai infrastruktúrát és katonai objektumokat. Gyenyisz Smihal ukrán miniszterelnök novemberben azt közölte, hogy az ukrán energia-infrastruktúra elleni orosz támadások több mint 70 milliárd hrivnya (1,9 milliárd dollár) értékű kárt okoztak. Oroszország október eleje óta folyamatosan támadásokat intéz Ukrajna kritikus fontosságú infrastruktúrája ellen, és elismerték, hogy legfőbb célpontjaik az ország energetikai létesítményei – jegyezte meg az ukrán kormányfő.

Veszélyhelyzeti áramszünet lépett érvénybe

A támadások miatt gyakoriak az áramszünetek az országban. Voltak olyan téli napok, amikor több mint 10 millió ember maradt áram nélkül Ukrajnában, erről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozott. November végén Kijev 70 százaléka maradt áram nélkül a heves orosz rakétacsapások következtében.

A munkahét és a hideg beköszöntével januárban nőtt az áramfogyasztás Ukrajnában, ahol öt régióban már veszélyhelyzeti áramszünet volt érvényben – írta meg az Unian ukrán hírügynökség az Ukrenergo ukrán nemzeti energiavállalat közlése alapján.

A cég megjegyezte, hogy az áramhiány az orosz rakéta- és dróntámadások következtében alakult ki, mivel megsérültek az erőművek (termelő létesítmények) és a nagyfeszültségű hálózat.

Az oroszok legutóbbi, január 14-i támadása jelentős károkat okozott több hőerőmű erőművi blokkjában, a működő erőművek villamosenergia-termelése nem tudja teljes mértékben fedezni a fogyasztást.

(Borítókép: Orosz rakétatámadás utáni károk Kijevben 2022. február 25-én. Fotó: Pierre Crom / Getty Images)

Rovatok