Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a korábbi pakisztáni miniszterelnök pártjának egyik politikusát

2023. január 25., szerda 12:34

A pakisztáni rendőrség letartóztatta szerdán Imran Hán volt miniszterelnök pártjának egyik magas rangú vezetőjét azzal a váddal, hogy megfenyegette a választásokat felügyelő testület vezetőjét és más kormánytisztviselőket.

A kormányt nyíltan bíráló Favad Csódri letartóztatása súlyos csapás a Pakisztáni Igazságosság Pártja (Tehrík-i-Inszáf) számára, amelyben az alelnöki posztot tölti be. A párt elítélte alelnöke letartóztatását, és követelte azonnali szabadon bocsátását. A politikust otthonában, Lahorban, a keleti Pandzsáb tartomány fővárosában vették őrizetbe egy hajnali razzia során – közölte a családja.

Sirin Mazari, Hán pártjának szóvivője elmondta: Csódrit bilincsben egyenesen a lahori bíróságra vitte a rendőrség. A párt által később közzétett felvételeken látható, amint 

Csódri támogatói összegyűlnek a bíróság előtt, és rózsaszirmokat szórnak, miközben a rendőrök a tárgyalóterem felé vezetik.

Több száz támogató később tiltakozásul úttorlaszt emelt Csódri Pandzsáb tartománybeli szülővárosának, Dzsehelámnak az egyik főútvonalán.

Előrehozott választások lesznek

Csódri kedden bírálta a választásokat felügyelő testületet, mert az egy veterán újságírót, Mohszin Nakvit nevezte ki Pandzsáb ideiglenes főminiszterévé. Korábban Hán pártja és szövetségesei voltak hatalmon Pandzsábban, és többséget alkottak a tartományi gyűlésben, de a hónap elején feloszlatták a helyi törvényhozást, amivel nyomást akartak gyakorolni a központi kormányra. A tartományi gyűlés feloszlatásának az lett a következménye, hogy előrehozott választásokat kell kiírni országos szinten, amelyeket az alkotmány szerint 90 napon belül kell megtartani.

Csódri azt állította, hogy Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök kormánya bármikor letartóztathatja Imran Hán volt pakisztáni kormányfőt.

Hánt – aki továbbra is rendkívül népszerű, és hatalmas tömegeket vonz – tavaly áprilisban parlamenti bizalmatlansági szavazáson buktatták meg, és azóta az ellenzéket vezeti. Az egykori krikettsztárból iszlamista politikussá vált Hán tavaly novemberben megsebesült egy lövöldözésben, miközben a főváros, Iszlámábád felé vezetett egy menetet. A lövöldözésben Hán egyik támogatója meghalt, többen pedig megsebesültek.

Rovatok