Index Vakbarát Hírportál

Ezért tudott 30 évig bujkálni a maffia most elfogott utolsó keresztapja

2023. január 25., szerda 19:12

Messina Denaro az édesanyja közelében élt Szicíliában. A maffia utolsó keresztapja szokatlanul erős helyi támogatást élvezett, és az Omerta hallgatási törvénye is segített, hogy rejtve maradjon.

Amikor Salvatore Catalano megtudta, hogy Matteo Messina Denaro maffiafőnök a nyugat-szicíliai Campobello di Mazara városában, a házától csak egy rövid sétára lakik, szó szerint rosszul lett. Catalano bátyja, Agostino rendőr volt, aki meghalt egy 1992-es robbantásos merényletben, amelyben megölték Paolo Borsellino maffiaellenes vizsgálóbírót. A merényletet az ügyészek szerint Messina Denaro tervelte ki − írta meg a Reuters hírügynökség

Dühös vagyok, és forrong a lelkem most, hogy tudom, hogy itt volt a közelemben, és nem ismertem fel

− mondta Catalano a hírügynökségnek.

A 60 éves Messina Denarót január 16-án tartóztatták le, miután 30 évig volt szökésben. A rendőrség úgy véli, hogy az elmúlt év nagy részét azzal töltötte, hogy Campobello di Mazarában, egy mintegy 11 000 lakosú városban rejtőzködött, csak egy rövid autóútra az édesanyja házától.

A családommal együtt ünnepeltük a letartóztatást. Börtönben van, és mostantól szigorú fogva tartási szabályok vonatkoznak rá

− mondta Catalano.

Messina Denarót biztosan utoljára 1993-ban látták, ami megnehezítette a rendőrség számára Olaszország legkeresettebb emberének azonosítását. A hatóságok szerint látszólag nyitott életet élt a városban, a helyi szupermarketben vásárolt.

Az ügyészek szerint a vadászatot tovább nehezítette, hogy a Szicília nyugati részén élő klánjának tagjai szokatlanul lojálisak voltak hozzá.

A Reuters több tucat helyi lakossal készített interjút Campobello utcáin és Denaro közeli szülővárosában, Castelvetranóban, valamint ügyészekkel és rendőrökkel is beszéltek, akik segítettek a nyomára bukkanni.

A riportokból kiderült, hogy a nyomozók milyen nehézségek árán próbálták áttörni a maffia omerta-, vagyis a hallgatás törvényének falát, amely Szicília más részein már megdőlt, de még mindig szilárdan állt az olasz sajtó által az utolsó keresztapának nevezett Messina Denaro körül.

Legalább 200, vele kapcsolatban álló embert tartóztattam le. Közülük csak egy döntött úgy, hogy együttműködik az igazságszolgáltatással

− mondta Roberto Piscitello ügyész, aki 1996 és 2008 között próbálta elfogni Messina Denarót.

Denarót végül nem társai árulták el, hanem a betegsége.

Hamis személyazonosság

A rendőrség azt állítja, hogy Messina Denarót azután sikerült elkapniuk, hogy lehallgatták a rokonait, így megtudták, hogy rákban szenved.

Már régóta gyanították, hogy szülőföldjén, Szicíliában él, és a régió daganatos betegeinek alapos ellenőrzése során kiderült, hogy egy Andrea Bonafede nevű férfit a nyugati Mazara del Vallo városában műtöttek, ugyanakkor mobiltelefonja a sziget egy másik részén volt aktív.

A nyomozók ezt tekintették első jelentős megerősítésének annak, hogy Messina Denaro e hamis személyazonosság mögé bújhatott − derült ki a Reuters által látott bírósági dokumentumokból, mert ez arra utalt, hogy a férfi, akin a műtétet végezték, nem az igazi Andrea Bonafede volt, akiről feltételezték, hogy ott van, ahol a telefonja.

Információkat gyűjtöttek a betegről, és megtudták, hogy január 16-án a sziget fővárosában, Palermóban rutinszerű kemoterápiás kezelést kell kapnia.

A rendőrség körbevette a klinikát, és lecsapott rá, miután megérkezett a kezelésre. A beteg azonnal elismerte valódi személyazonosságát, de úgy tűnt, hogy ezzel eloszlatta azokat a reményeket, hogy többet megtudhatnak bűnözői életéről.

Megvan a saját a becsületkódexem

− idézte egy bűnüldözési forrás a férfit, aki ezzel a szicíliai maffia az elmúlt 30 évben jelentősen megkopott szabályára utalt, miszerint a szervezetről semmit nem mondhatnak kívülállóknak.

Hallgatása azt jelentette, hogy a nyomozóknak kellett felgöngyölíteniük, hogyan sikerült elkerülnie a lebukást ennyi év alatt. Kezdetben a vizsgálat fókuszában a valódi Andrea Bonafede állt, aki képzett földmérő volt, és nem volt büntetett előéletű.

Bonafede megerősítette, hogy fiatal kora óta ismeri Messina Denarót, és elismerte, hogy vett a maffiózónak egy lakást Campobello di Mazarában − közölték az ügyészek. Ő maga is letartóztatásban van, és nem nyilatkozott nyilvánosan az ügyről.

A rendőrség nyomoz sofőrje, Giovanni Luppino, egy olajbogyó-termesztő ellen is, aki szintén nem volt büntetett előéletű. Letartóztatásakor egy rugós kés volt nála, és kikapcsolta két mobiltelefonját, amivel a bírák szerint megpróbálta megakadályozni, hogy lenyomozzák a helyzetét. Tagadta, hogy ismerte volna utasa valódi személyazonosságát.

Maurizio de Lucia palermói főügyész a Reutersnek elmondta, hogy a Bonafedéhez hasonló férfiak az első láncszemek a szökevény mellett − azok, akik az alapvető szükségleteiről gondoskodnak. Az ügyész szerint azonban támogatói hálózatának gyökerei mélyre nyúltak.

A közelében élők sok éven át segítették őt. Joggal gondolhatjuk, hogy szakemberektől, vállalkozóktól kapott védelmet

− mondta.

Azok között, akik ellen már nyomozás folyik a maffiavezérnek nyújtott esetleges segítség miatt, van orvosa, Alfonso Tumbarello is. Ügyvédje azt mondta, bízik abban, hogy ügyfele be tudja bizonyítani ártatlanságát.

Üzleti kapcsolatok

A bírák elmondták, hogy bizonyítékot találtak arra, hogy Messina Denaro az évek során Spanyolországban, Görögországban és Ausztriában is járt. Üzleti tevékenységének középpontjában azonban továbbra is Szicília nyugati része állt, ami azt jelenti, hogy valószínűleg ideje nagy részét a szigeten töltötte.

Az évek alatt több tucat alacsonyabb rangú maffiózót tartóztattak le a régióban, ami ritkította Messina Denaro belső körét, és a bírák szerint többször megszakította azokat az ígéretes nyomokat, amelyekről azt remélték, hogy egy nap elvezetik őket a főnökhöz.

Ennek ellenére nem áldozhattuk fel az igazságszolgáltatást. Nem hagyhattunk maffiózókat az utcán

− mondta a Reutersnek Paolo Guido ügyész, aki az elmúlt években vezette a hajtóvadászatot.

Az ügyészek szerint a maffiafőnök olyan széles körű pénzügyi érdekeltségeket épített ki, amelyek messze túlmutattak a hagyományos, bűnözésből eredő bevételeken, és segítettek neki egy hűséges, fehér galléros szakemberekből álló hálózatot fenntartani.

Egy 2013-ban, a börtönben készült titkos felvételből kiderült, hogy a legfelsőbb maffiavezér, Salvatore „a fenevad” Riina panaszkodott, hogy egykori pártfogoltja megújulóenergia-projektekbe fektetett be ahelyett, hogy a keményvonalas maffiatevékenységekre összpontosított volna.

Szicíliai viszonylatban azok, akikről úgy gondolják, hogy munkahelyeket teremtenek és lehetőséget adnak az üzleti tevékenységre, konszenzust, védelmet kapnak

− mondta Antonello Parasiliti Molica ezredes, aki a csendőrség palermói különleges egységét vezeti.

(Borítókép: Olasz újságok a szökésben lévő Matteo Messina Denaro letartóztatásának hírével 2023. január 17-én Olaszországban, Bariban. Fotó: Donato Fasano / Getty Images)

Rovatok