Index Vakbarát Hírportál

Beiktatták Új-Zéland új miniszterelnökét, Chris Hipkinst

2023. január 25., szerda 15:39

Chris Hipkins elődje, Jacinda Ardern múlt héten váratlanul lemondott.

A ceremónián Hipkins Új-Zéland főkormányzója, Cindy Kiro előtt tette le a hivatali esküt. A 44 éves Hipkins, a szigetország 41. miniszterelnöke beiktatási beszédében azt ígérte, hogy az inflációs pandémia sújtotta gazdasági életre fog koncentrálni. Alig kilenc hónap múlva azonban általános választások lesznek Új-Zélandon, és a közvélemény-kutatási eredmények szerint Hipkins Munkáspártja lemaradhat a konzervatív ellenzék mögött.

Hipkins „élete legnagyobb privilégiumának és felelősségének” nevezte a megbízatást. Hangsúlyozta, hogy tele van energiával, és izgatottan várja az előtte álló feladatokat. Az ünnepségen egyúttal Carmel Sepuloni miniszterelnök-helyettest is beiktatták: személyében először töltheti be ezt a tisztséget egy csendes-óceáni szigeti, nevezetesen egy tongai származású politikus.

Hipkinst sokan emlegetik becenevén Chippynek, amely vidám kedélye miatt ragadt rá, és állítólag azért is, mert ezermester hírében áll. Ardern kormányában a rendőrségért, az oktatásért és a közszolgáltatásokért felelős tárcát vezette. A pandémia alatt nagyobb figyelem irányult rá, mivel fontos szerepe volt a koronavírus-járvány kezelésében.

Jacinda Ardern váratlanul mondott le, öt és fél évi kormányfői munka után. A 42 éves politikus azzal magyarázta döntését, hogy nagyon elfáradt a kihívásokkal teli elmúlt években, és szeretné egy ideig családjának szentelni az életét. Ugyanakkor áprilisig még folytatja munkáját a törvényhozásban.

Rovatok