Index Vakbarát Hírportál

Kitilthatták a schengeni övezetből a magyargyűlölő kárpátaljai politikust

2023. január 25., szerda 16:56

Ukrán sajtóértesülések szerint öt évre kitilthatták a schengeni övezetből Viktor Baloga ukrán parlamenti képviselőt.

A Kárpáti Igaz Szó portálja Pavlo Fedaka ukrán újságíróra hivatkozva számolt be arról, hogy Viktor Balogát, feleségét, valamint fiát, Andrij Balogát (Munkács jelenlegi polgármesterét) öt évre kitilthatták a schengeni övezetből. Az újságíró azt írta, hogy

a magyar kormányzat állhat balogáék kitiltása mögött. 

Viktor Baloga már évek óta számos alkalommal felszólalt a kárpátaljai magyarok ellen. Így tett tavaly ősszel is, amikor magyar jelképeket távolítottak el Kárpátalján.

Pavlo Fedaka ugyanakkor nem tudta százszázalékosan megerősíteni, hogy tényleg megtörtént-e a tiltás. Az újságíró szerint a kitiltásról Baloga és családja néhány napja értesült, amikor az ukrán–szlovák határon visszafordították őket (akkor Ausztriába indultak volna síelni). 

Az ukrán újságíró hozzátette: szerinte a tavaly ősszel történt incidens után nem meglepő, hogy Balogát és családját kitiltották a schengeni övezetből, sőt szerinte múlt héten is amiatt történhettek újabb magyarellenes provokációk Munkácson,mert a Baloga család nem sokkal azelőtt értesült a schengeni övezetből való kitiltásról.

Mindezzel kapcsolatban írásbeli kérdéseket küldtünk a magyar külügyminisztériumnak. Amennyiben válaszolnak, frissítjük cikkünket. 

Az orosz-ukrán háború eseményeit szerdán is percről percre közvetítjük.

(Borítókép: Viktor Baloga. Fotó: Wikipédia)

Rovatok