Index Vakbarát Hírportál

Családi vagy munkahelyi viták állnak az Amerikában elkövetett tömeggyilkosságok fele mögött

2023. január 26., csütörtök 06:28

Az Egyesült Államokban 2016 és 2020 között elkövetett tömeggyilkosságok felét személyes, családi vagy munkahelyi viták váltották ki − derül ki az amerikai titkosszolgálat legújabb jelentéséből, amely a figyelmeztető jelek azonosításával kívánja megelőzni az erőszakot.

A támadók túlnyomórészt férfiak voltak, akiknél gyakran előfordultak mentális egészségügyi tünetek, pénzügyi bizonytalanság vagy családon belüli erőszakos cselekmények. Az elkövetéshez jellemzően lőfegyvert használtak − írta meg a Reuters hírügynökség.

A jelentés napokkal azután készült, hogy Kaliforniában két lövöldözésben 18 ember halt meg, és a hatóságok jelenleg is a támadások indítékait keresik. Mindkét cselekményt idősebb férfiak követték el. 

Rendszeressé váltak a tragédiák

A lőfegyverrel elkövetett tömeggyilkosságok az elmúlt évtizedekben rendszeressé váltak az Egyesült Államokban, de a törvényhozók továbbra is megosztottak a megoldásokat illetően: a demokraták a fegyvertartás szigorítását követelik, míg a republikánusok a mentális egészségre és a biztonság növelésére összpontosítanának.

A 70 oldalas jelentés, amelyet szerdán adott ki a Secret Service Nemzeti Fenyegetésértékelő Központja, 173 olyan incidenst vizsgált, amelyekben három vagy több ember sérült meg. A támadások többek között munkahelyek, iskolák, vallási intézmények és tömegközlekedési eszközök ellen irányultak, 513 ember meghalt és 1234 megsebesült.

Felismerhető lett volna a probléma

Lina Alathari, a központ vezetője újságíróknak elmondta, hogy az elkövetőknél gyakran megfigyelhetők olyan viselkedési formák, amelyek segíthettek volna másoknak abban, hogy előzetesen felismerjék a problémát.

Érdeklődés az erőszak iránt, érdeklődés a korábbi tömeggyilkosságok iránt, posztolás róluk a közösségi médiában, beszélgetés róluk másokkal, fegyver bevitele a munkahelyükre, az iskolába, a munkatársaik tartanak tőlük, ők maguk pedig sérelmeket szenvedtek el. Ezek olyan motívumok, amelyeket újra és újra látunk

− mondta. 

A jelentés szerint az incidensek 73 százalékában lőfegyvert használtak, köztük olyanok elkövetők is, akiknek tilos lett volna fegyvert tartaniuk.

A jelentés szerint az állami szintű „vörös zászlós törvények”, amelyek lehetővé teszik, hogy bírósági végzéssel megtiltsák a fegyvertartást a kockázatot jelentő személyeknek, korlátozhatják az ilyen támadások számát.

(Borítókép: David Swanson / Reuters)

Rovatok