Index Vakbarát Hírportál

Letartóztattak egy német férfit, mert hírszerzési információkat adhatott át az oroszoknak

2023. január 26., csütörtök 13:52

Hazaárulás gyanújával letartóztattak egy német állampolgárt a müncheni repülőtéren, mert állítólag összejátszott egy titkosszolgálati alkalmazottal, hogy hírszerzési információkat adjon át Oroszországnak − közölte csütörtökön a német főügyészség.

Az Arthur E.-ként azonosított férfit vasárnap tartóztatták le, amikor az Egyesült Államokból Németországba érkezett. Állítólag annak a Carsten L.-nek, a német külföldi hírszerzés (BND) alkalmazottjának ismerőse, akit decemberben tartóztattak le Oroszországnak való kémkedés gyanújával − írta meg a Reuters hírügynökség.

Arthur E., aki nem a német hírszerzés alkalmazottja, a gyanú szerint olyan információkat adott át az orosz hírszerző szolgálatnak, amelyeket Carten L.-től szerzett. A férfit hétfőn a német legfelsőbb büntetőbíróság előzetes letartóztatásba helyezte. 

A nyomozást a BND-vel és az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) szoros együttműködésben folytatták le − közölte az ügyészség.

A német hatóságok az orosz kémtevékenység fokozódására figyelmeztettek, tekintettel a Kreml és a Nyugat szembenállására az ukrajnai orosz invázió miatt.

Rovatok