Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor senki földjének nevezte Ukrajnát, reagált az ukrán külügy

2023. január 27., péntek 21:30

Az ukrán külügyminisztérium elfogadhatatlannak tartja Orbán Viktor azon kijelentését, amelyben Ukrajnát Afganisztánhoz hasonlította, és senki földjének nevezte. Oleg Nyikolenko külügyi szóvivő szerint Magyarország szándékosan rombolja a magyar–ukrán kapcsolatokat, ezért bekérették az ukrajnai magyar nagykövetet is.

Bekérették az ukrajnai magyar nagykövetet az ukrán külügyminisztériumba Orbán Viktor magyar miniszterelnök becsmérlő kijelentései miatt – közölte Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a közösségi oldalán.

Az ukrán külügyminisztériumi szóvivő arra reagált, amit Orbán Viktor akkor mondott, amikor zárt körben vendégül látott néhány külföldi újságírót, akik a Mathias Corvinus Collegium zárt körű konferenciájára érkeztek. A kormányfő külföldi újságírók előtt arról beszélt, hogy szerinte Oroszország célja most az, hogy egy „kormányozhatatlan ronccsá” változtassa Ukrajnát, és ez sikerült is. 

Most olyan, mint Afganisztán. Senki földje

– mondta a miniszterelnök Ukrajnáról a The American Conservative újságírója szerint. A kormányfő hozzáfűzte azt is, hogy szerinte az idő Oroszország oldalán áll, és ők bármikor tudnak újabb embereket behívni a hadseregbe, miközben az ukránoknál fogy az emberanyag – és senki sem tudja, mi lesz, ha teljesen kimerülnek.

Oleg Nyikolenko szerint a magyar miniszterelnök becsmérlő kijelentései Ukrajnáról teljes mértékben elfogadhatatlanok, és úgy véli, hogy Magyarország szándékosan rombolja a magyar–ukrán kapcsolatokat. Ezzel lényegében a két szomszédos ország közötti további párbeszéd lehetőségével játszadozik – tette hozzá a külügyi szóvivő.

Bejegyzését azzal zárta, hogy ezért bekéretik a külügyminisztériumba a kijevi magyar nagykövetet, Íjgyártó Istvánt egy őszinte beszélgetésre. Valamint hozzátette, hogy fenntartják annak a lehetőségét is, hogy a miniszterelnök kijelentésére másféle válaszlépést tegyenek.

Nem először veri ki a biztosítékot az ukránoknál Orbán Viktor

Az ukrajnai magyar nagykövetet legutóbb akkor hívták be a kijevi külügyminisztériumba, amikor Orbán Viktor a görög–magyar meccsen egy történelmi Magyarország-térképet ábrázoló sálban jelent meg. Oleg Nyikolenko akkor azt írta, „a revizionista eszmék magyarországi terjesztése nem járul hozzá az ukrán–magyar kapcsolatok fejlődéséhez”. 

A külügyi szóvivő akkor jelezte, azért hívják be a magyar nagykövetet az ukrán külügyminisztériumba, hogy tájékoztassák őt Orbán Viktor cselekedeteinek elfogadhatatlanságáról. A magyar kormányfő az esettel kapcsolatban akkor a közösségi oldalán reagált, ahol azt írta, nem szabad belelátni a dolgokba olyat, ami nincs.

A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!

– írta akkori bejegyzésében a magyar kormányfő.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok