Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: megszólalt Peking a Kínában tomboló járványról

2023. január 27., péntek 10:06

A kínai egészségügyi hatóságok szerint az új Covid-hullám már túl van a tetőpontján, azt állítják, hogy a kórházakban a súlyos esetek és a halálesetek száma is gyorsan csökken. A szakértők ugyanakkor nem nagyon akarnak hinni Pekingnek.

A kínai betegségmegelőzési és járványügyi központ (China CDC) szerint a kórházakban fekvő súlyosan beteg betegek száma január első hetében tetőzött, azóta viszont gyorsan, több mint 70 százalékkal csökkent. Az adatok szerint a halálesetek száma is azon a héten érte el a legmagasabb szintet.

„A legtöbb nemzetközi szakértő nagyon jól tudja, hogy a kínai statisztikák nagyon megbízhatatlanok” – mondta Chunhuei Chi, az Oregoni Állami Egyetem professzora.

Az ázsiai országban az elmúlt hónapokban drasztikusan növekedett a Covid-fertőzöttek száma, miután a kínai egészségügyi hatóságok feloldották a szigorú járványügyi korlátozásokat. A múlt héten egy magas rangú egészségügyi tisztviselő szerint az emberek 80 százaléka elkapta a koronavírust az új hullámban, azt viszont nem közölte, honnan vette ezt az adatot.

A CDC szerint a klinikákon tett látogatások száma december 23-án érte el a csúcsot 2,867 millióval, majd január 23-ra 96,2 százalékkal 110 ezerre csökkent. Hasonló csökkenés volt megfigyelhető a vidéki klinikák esetében is – áll a hivatalos közleményben, írja a The Guardian.

A szerdán közzétett adatok elsősorban a kórházi fekvőbetegeken alapulnak, így némi betekintést nyújtanak a járvány súlyosságába, de az egészségügyi szakértők és megfigyelők arra figyelmeztettek, hogy az adatok hiányosak.

Mint korábban írtuk, Kína csak azokat a Covid-pácienseket tartja nyilván, akik légzési elégtelenségben haltak meg. Az Egészségügyi Világszervezet élesen bírálta a koronavírushoz kapcsolódó halálesetek nagyon szűk definícióját Kínában, és arra figyelmeztetett, hogy a hivatalos statisztikák nem mutatják a járvány valódi hatását.

(Borítókép: Yi Haifei / China News Service / VCG via Getty Images)

Rovatok