Index Vakbarát Hírportál

Halálos lövöldözés történt egy teheráni nagykövetségen

2023. január 27., péntek 09:50

Lövöldözés volt Azerbajdzsán teheráni nagykövetségénél. A támadó két gyermekével ment a nagykövetségre.

Egy biztonsági őr meghalt, ketten megsebesültek pénteken Azerbajdzsán teheráni nagykövetségénél, miután egy ismeretlen fegyveres tüzet nyitott az épületet őrző biztonsági szolgálat embereire. A tüzet viszonozták, a támadót őrizetbe vették – közölte az azeri külügyminisztérium.

A támadó áttört a biztonsági kordonon, és egy kalasnyikov gépkarabéllyal lelőtte a biztonsági szolgálat vezetőjét. A tűzpárbajban megsebesült két biztonsági őr állapota stabil – tették hozzá a közleményben.

A teheráni rendőrség közölte, hogy az azóta őrizetbe vett támadó két gyermekével együtt ment a nagykövetséghez, tettét pedig „családi, illetve személyes” okokból követte el. Részletekről egyelőre nem számoltak be.

Tavaly Azerbajdzsán londoni és párizsi nagykövetségét is támadás érte, de akkor az elkövetők fegyvertelenek voltak.

Már régóta aggódnak

Az azeri Irán második legnépesebb nemzetisége, a 82 milliós országban több mint 10 millióan élnek a tagjai közül. Azerbajdzsán az Irán egyik régiós riválisának számító Törökország szövetségese.

Teherán többször adott hangot azon aggodalmának, hogy az Azerbajdzsán legnagyobb fegyverszállítójának számító Izrael azeri területről hajtana végre támadást Irán ellen – írta az MTI. 

(Borítókép: Lövöldözés volt Azerbajdzsán teheráni nagykövetségénél 2023. január 27-én. Fotó: Wana News Agency / Reuters)

Rovatok