Index Vakbarát Hírportál

Megtiltották a nőknek Afganisztánban, hogy felvételizhessenek az egyetemekre

2023. január 28., szombat 21:42

Megtiltotta a tálibok vezette afgán oktatási minisztérium, hogy 2023-tól nők felvételizhessenek az egyetemekre – jelentette szombaton a TOLOnews afgán hírtelevízió.

A sajtóértesülés szerint a tilalomról a minisztérium levélben értesítette az ország egyetemeit. A tárca úgy fogalmazott, hogy „további intézkedésig” nem felvételizhetnek ezentúl nők felsőoktatási intézményekbe.

A tálib mozgalom 2021. augusztusi hatalomra jutása után Afganisztán lett a világon az egyetlen ország, ahol korlátozzák a lányok és a nők részvételét az oktatásban. Kezdetben a hatodik évfolyam felett tiltották meg a tizenéves lányoknak, hogy iskolába járjanak, a közelmúltban pedig már az egyetemi oktatásból is kizárták a nőket.

A tálib vezetés a lépést azzal magyarázta, hogy az egyetemeken megsértették az iszlám öltözködési szabályokat, több helyen együtt oktatták a nőket és a férfiakat. A tilalom Afganisztánban is közfelháborodást okozott, a nők több alkalommal utcára vonultak jogaik védelmében, több egyetemi professzor is lemondott tiltakozásul.

Rovatok