Index Vakbarát Hírportál

Már Hollandiában is kérik a kormányzati alkalmazottakat, hogy ne használják a TikTokot

2023. január 28., szombat 06:06

A holland hatóságokat arra kérik, hogy ne használják a TikTokot, mivel az Európai Unióban és az Egyesült Államokban egyre inkább adatvédelmi kockázatként tekintenek a kínai tulajdonú videómegosztóra.

A holland minisztériumok és kormányzati ügynökségek többnyire követik azt az ajánlást, hogy ne használjanak TikTok-fiókokat, és állítsák le a kormányzati kommunikációt és hirdetést a platformon − közölte két kormányzati tisztviselő a Politicóval. Ez annak ellenére így van, hogy az alkalmazás népszerűsége ugrásszerűen megnőtt Hollandiában, ahol mintegy 3,5 millió felhasználója van.

A Miniszterelnöki Hivatal ajánlása szerint „a kormányzat felfüggeszti a TikTok használatát, amíg a cég nem módosítja adatvédelmi politikáját”. Az ajánlás hasonlít az amerikai kormány decemberi határozatára, amely megtiltotta a TikTok használatát a kormányzati eszközökön, de a holland útmutatás sokkal korlátozottabb, és nem is kötelező érvényű.

Ez a legújabb példa arra, hogy a pekingi központú ByteDance tulajdonában lévő TikTokot korlátozzák Európában, és az Egyesült Államokban is problémákkal néz szembe. A cég ellen már folyik vizsgálat, mert uniós felhasználók adatait küldte Kínába. A videóalkalmazás egyik leghevesebb európai kritikusa Emmanuel Macron francia elnök, aki a TikTokot „megtévesztően ártatlannak” nevezte, valamint azt mondta, hogy „valódi függőséget okoz” a felhasználóknak, és az orosz dezinformáció forrása. 

Hollandia az elmúlt hónapokban igyekeztek erősíteni a Washingtonhoz fűződő kapcsolatait, miközben az Egyesült Államok szigorúbb exportellenőrzést szorgalmaz az érzékeny technológia Kínába való értékesítése terén, beleértve a holland chipgyártó óriás, az ASML által gyártott gépeket is. Mark Rutte holland kormányfő ebben a hónapban találkozott Joe Biden amerikai elnökkel, és megvitatták, „hogyan lehet megfelelni a Kína jelentette kihívásoknak”.

A TikTokra vonatkozó holland politika, amely gyakorlatilag inkább felfüggesztés, mint tiltás, elsősorban a TikTok médiumként való használatának megállítására irányul, és nem utasítja kifejezetten a kormánytisztviselőket arra, hogy töröljék az alkalmazást a telefonokról.

A Miniszterelnöki Hivatal szóvivője szerint nehéz megítélni, hogy a kormányzati intézmények mennyire szigorúan tartották be az ajánlás, mivel ezt külön nem ellenőrzik. A lap forrásai szerint azonban látható az elmozdulás az applikáció megítélésében és használatában.

A holland kormánykoalíció egyik kisebb pártja novemberben az alkalmazás teljes betiltására szólított fel. Mark Rutte miniszterelnök azonban a javaslatról úgy nyilatkozott, hogy „ez a holland alsóház öt képviselőjének a véleménye”.

A TikTok november elején elismerte, hogy néhány kínai székhelyű alkalmazottja hozzáférhetett a az európai felhasználók adataihoz. Az Egyesült Államokban is intenzív vizsgálatot folytattak a Forbes magazin decemberi jelentése miatt, amely szerint a kínai alkalmazottak hozzáférhettek adatokhoz, hogy nyomon követhessék a TikTokról tudósító újságírók tartózkodási helyét.

(Borítókép: Mario Tama / Getty Images)

Rovatok