Index Vakbarát Hírportál

Menesztették az adóbotrányba keveredett brit politikust

2023. január 29., vasárnap 13:53

Adójogi kihágás miatt menesztette vasárnap Rishi Sunak brit miniszterelnök a kormányzó brit Konzervatív Párt elnöki tisztségéből Nadhim Zahawit.

A Konzervatív Párt elnökének jórészt adminisztratív jellegű tisztsége nem azonos a mindenkori miniszterelnök – jelenleg Rishi Sunak –, illetve ellenzéki időszakokban a miniszterelnök-jelölt által betöltött pártvezetői poszttal. A pártelnöki tisztség betöltője ugyanakkor rendszerint a brit kormány vagy az árnyékkormány magas rangú tagja tárca nélküli miniszteri, illetve miniszterjelölti beosztásban.

Zahawi menesztésének előzményeként a kormányfő által kezdeményezett etikai vizsgálat vezetője, Sir Laurie Magnus – a miniszteri magatartási normák és a kormánytisztviselők érdekeltségeit szabályozó előírások betartását felügyelő testület vezetője – vasárnap előterjesztett jelentésében megállapította: Zahawi nem számolt be a brit adóhivatallal lezajlott vitájáról és a hivatal által rá kiszabott mulasztási bírságról, amikor tavaly nyáron a kettővel ezelőtti miniszterelnök, Boris Johnson kinevezte őt pénzügyminiszterré. Pénzügyminiszterként Zahawi az adóhivatal tevékenységét is felügyelte.

A vizsgálat szerint Zahawi a következő két miniszterelnököt, Liz Trusst és Rishi Sunakot sem tájékoztatta az ügyről. Az adóvita jóval korábbra nyúlik vissza. Nadhim Zahawi a 2000-ben létrehozott, mára Nagy-Britannia legnagyobb közvélemény- és piackutató cégcsoportjává fejlődött YouGov társalapítója volt, az elmúlt hetekben megjelent brit sajtóértesülések szerint azonban az őt megillető alapítói részvénycsomagot egy olyan gibraltári bejegyzésű alapban helyezte el, amely szüleinek érdekeltsége volt.

Kifogásolta a sajtó magatartását az érintett

A sajtóbeszámolók nyomán Zahawi elismerte, hogy adójogi szempontból ez „gondatlanság” volt, de azt tagadta, hogy adóelkerülési célból választotta volna ezt a befektetési konstrukciót. Az adóhivatal azonban megbírságolta a politikust, és bár a pénzbüntetés összege nem derült ki, egyöntetű sajtóértesülések szerint több millió fontról van szó.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság úgy tudja, hogy a Zahawi által utólagosan befizetett adóhátralék és a bírság együttes összege elérte az ötmillió fontot (2,2 milliárd forint). Rishi Sunak miniszterelnök a miniszteri magatartási normák súlyos megsértésével indokolta Zahawi felmentését a Konzervatív Párt elnöki tisztségéből.

Sunak ugyanakkor a menesztést bejelentő vasárnapi levelében elismerően szólt Zahawi korábbi tevékenységéről, mindenekelőtt arról a munkáról, amelyet a politikus egészségügyi államtitkárként a koronavírus-járvány elleni nagy-britanniai oltási kampány elindításában és irányításában végzett.

A kormányfőnek küldött válaszában Zahawi nem tért ki közvetlenül a vizsgálat megállapításaira, ugyanakkor kifogásolta a sajtó magatartását, külön kiemelve az egyik lap minapi szalagcímét, amely szerint „szorul már a hurok” az ő nyaka körül.

(Borítókép: Nadhim Zahawi 2022. március 8-án. Fotó: Leon Neal / Getty Images)

Rovatok