Index Vakbarát Hírportál

Új törvénnyel szigorítanák a szabad véleménynyilvánítást Iránban

2023. január 30., hétfő 20:02

Iránban egy új törvény szigorítaná a szabad véleménynyilvánítást, akár többévi börtönbüntetést is kaphat majd, aki „hamis kijelentésekkel” megzavarja a közrendet – jelentette az Etemad iráni napilap a honlapján hétfőn.

A helyi sajtó beszámolója szerint akik olyan „hamis kijelentéseket” tesznek, amelyekkel „megzavarják a közrendet, bizonytalanságot idéznek elő az országban, kárt tesznek másokban vagy más tulajdonában”, azokat akár 15 évi szabadságvesztésre is ítélhetik. Ezenkívül pénzbírsággal és a munkaerőpiacról való tízévi kizárással is büntethetik azokat, akik kritizálják az állami vezetést.

Az egyelőre nem tisztázott, ki dönti el, mi minősül hamis kijelentésnek. Az újság szerint a törvényjavaslat különös figyelmet fordít azokra a közismert személyekre, akik szélesebb körben képesek befolyásolni a közvéleményt.

A muszlim ország kormánya decemberben már elfogadott egy törvényjavaslatot, amely az álhírek terjesztését szankcionálja. A hétfői javaslat indoklásaként azokat az állítólagos kritizáló megjegyzéseket idézték, amelyeket az országban szeptemberben kitört tüntetéshullám alatt hangoztattak a tiltakozók.

Agyonvertek egy nőt 

Mint arról korábban beszámoltunk, Iránban szeptember közepén országszerte tiltakozásba kezdtek az emberek, mert az erkölcsrendészet őrizetbe vette a 22 éves Mahsza Aminit, aki a kötelezően viselendő fejkendőt nem az előírás szerint hordta. A fiatal kurd lány a fogságban életét vesztette.

Iránban az elmúlt hónapokban hozzávetőlegesen húszezer embert vettek őrizetbe a tüntetések miatt, többtucatnyit halálra vagy korbácsolásra ítéltek. Eddig legalább négy ember halálos ítéletét hajtották végre – számolt be az MTI. 

Rovatok