Index Vakbarát Hírportál

Borospincében várta a világvégét egy ausztriai család

2023. január 30., hétfő 18:47

Illegálisan rendezkedett be egy borospincébe egy ausztriai család. A gyerekeket ellenőrző szociális munkások értesítették a rendőrséget.

Az osztrák rendőrség hétfőn közölte, hogy őrizetbe vett egy világvégeváró férfit, aki illegálisan élt egy borospincében egy nővel és hat gyermekkel az Ausztria északkeleti részén, a cseh határ közelében található Hadresben.

A hatóságokat a helyiek a múlt héten arról értesítették, hogy egy család illegálisan rendezkedett be egy présházban és a hozzá tartozó alagútban. A környékbelieknek a gyermekek hangja tűnt fel – mondta el Erich Greil alpolgármester.

Mihelyst valaki közeledett a helyszínhez, a hangok elcsendesedtek

– tette hozzá.

Rátámadt a szociális munkásokra

Múlt csütörtökön két szociális munkás kereste fel a pincét, hogy ránézzenek a gyerekekre, de a velük lakó 54 éves férfi paprikaspray-vel támadt rájuk, és elbarikádozta a bejáratot. A szociális munkások ezután kihívták a rendőröket, akik őrizetbe vették a férfit. A pince átkutatásakor a hatóságok egy negyvenéves nőre és hat gyermekre bukkantak.

A gyermekek közül a legfiatalabb hét hónapos, a legidősebb ötéves. A rendőrségnek egyelőre nem sikerült meghatároznia a személyazonosságukat. Az őrizetbe vett férfi azt mondta, hogy a gyerekek Angliában születtek. Ausztriában nincsenek bejelentve. A rendőrség szerint a kiskorúakat nem bántalmazták, és nem hanyagolták el. Jelenleg a kerületi közigazgatás gondoskodik róluk.

Fegyvereket is tartottak

A rendőrség több fegyvert – egyebek között egy második világháborús karabélyt, számszeríjakat és légpuskákat – talált a helyszínen.

A hatóságok szerint a borospince saját víz- és áramellátással rendelkezett, illetve évekre elegendő élelmet halmoztak fel benne. Médiaértesülések alapján úgy tudni, hogy a férfi a világvégére készült.

A helyi média arról tudósított, hogy az őrizetes az úgynevezett Reichsbürger-mozgalom tagja. A különféle összeesküvés-elméletekben hívő, radikális jobboldali csoport tagjai illegálisnak tekintik Németország felosztását a második világháború után, és úgy vélik, hogy a Harmadik Birodalom még mindig létezik. A férfi a nyomozás lezárását követően szabadlábon védekezhet – adta hírül az MTI. 

Rovatok