Index Vakbarát Hírportál

Nyitva maradt ajtón szöktek ki a csimpánzok egy svéd állatkertben

2023. február 1., szerda 19:01

Egy nyitva hagyott ajtón keresztül sikerült kiszökniük tavaly decemberben a csimpánzoknak a furuviki állatkertben.

Az intézmény közleménye szerint „nem megfelelő munkafolyamatok és emberi hiba” vezetett oda, hogy december közepén hét csimpánz kiszabadult a Stockholmtól nagyjából 150 kilométerre északra található furuviki állatkert majomházából. A napokig húzódó patthelyzet végül négy majom halálával végződött.

Először egy állatgondozó elfelejtette bezárni annak az üres kifutónak az ajtaját, ahol éppen dolgozott, majd két másik dolgozó elmulasztotta ellenőrizni az ajtót, mielőtt beengedték a csimpánzokat. Az állatkert szerint ezek a mulasztások egy rendkívül veszélyes helyzethez vezettek, amelyben kénytelenek voltak lelőni a kiszabadult állatokat.

Több majom is elpusztult 

Az intézmény korábbi közlése szerint nem állt rendelkezésükre elegendő nyugtató ahhoz, hogy elkábítsák az állatokat. A lelőtt négy majomból három azonnal elpusztult, és végül a negyedik is belehalt a sérüléseibe.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő

– szögezte le az állatkert igazgatója. Sandra Wilke kiemelte, hogy a csimpánzház körüli munkafolyamatokat megszigorították, noha a vizsgálatok még jelenleg is zajlanak.

Az állatkertben 2020-ban és 2021-ben is volt már gond a csimpánzház záraival, a biztonsági hibák kijavítására tett lépések azonban nem voltak elegendők – írta az MTI. 

Rovatok