Index Vakbarát Hírportál

Már finanszírozná a határkerítések építését az Európai Néppárt

2023. február 1., szerda 20:00

Az Európai Parlament a migrációról vitázott, a tagállami vezetők a jövő héten foglalkoznak a kérdéssel. Az új menekültügyi jogszabályt 2016 óta nem sikerült elfogadni. A déli országok nehezményezik, hogy a közösség magukra hagyja őket a problémával, Manfred Weber pedig támogatná a határkerítések építését.

Válaszul a jelentősen fokozódó migrációs nyomásra, Európa érdeke az erős külső határok biztosítása − jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.

A jövő heti, soron kívüli európai uniós csúcstalálkozó témájával, a migrációs kihívásokkal foglalkozó európai parlamenti vitán Ursula von der Leyen elmondta: az Európai Unió képes megerősíteni a határigazgatási képességeket, támogatni tudja a vonatkozó infrastruktúra létrehozását, és berendezéseket − például drónokat, radart és egyéb megfigyelési eszközöket − tud biztosítani a tagállami hatóságok részére − közölte az MTI. 

A bizottsági elnök közölte: az Európai Unió továbbra is támogatni fogja a tagállamokat és az észak-afrikai partnerországokat a kutatási és mentési kapacitásaik összehangolásában, ahogy valamennyi migrációs útvonalon a jelentkező kihívások kezelését, köztük az embercsempészet elleni fellépést. Ezzel összefüggésben arról tájékoztatott, hogy az embercsempészet elleni küzdelem erősítésére az uniós bizottság új partnerségeket fog létrehozni a kulcsfontosságú unión kívüli országokkal, igazságügyi és a bűnüldöző hatóságaikkal, az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) és az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, szintén hágai székhelyű uniós ügynökség (Eurojust) támogatásával.

Kötelességünk biztosítani, hogy Európa továbbra is a biztonság tere maradjon azok számára, akiknek erre szükségük van, de tény, hogy a menedékjogot kérők többsége nem szorul védelemre

− fogalmazott.

Közölte: hatékonyabbá kell tenni az uniós tartózkodásra nem jogosultak visszaküldésének rendszerét, egyebek között azáltal, hogy bármely tagállamban hozott kiutasítási határozatnak minden tagországban érvényesnek kell lennie. A tavaly nyáron elfogadott, a menekültek tagállamok közötti átvételét lehetővé tevő önkéntes szolidaritási mechanizmussal kapcsolatban pedig azt mondta: az intézkedésnek „nem csak papíron kell léteznie”. Az európai szolidaritásnak a jelenleginél erősebbnek kell lennie − emelte ki.

Az Európai Parlamentben a svéd soros elnökség nevében Jessika Roswall Európa-ügyi miniszter azt mondta, hogy a tagállami vezetők megvizsgálják majd, hogyan tudja az Európai Unió a közös fellépést intenzívebbé tenni, hogyan tud jobb támogatást nyújtani a közös határ- és parti őrség, a Frontex, és hogyan lehet hatékonyabb az együttműködés a származási országokkal. A miniszter hozzátette: a cél az, hogy a tagállamok megegyezzenek egy jogalkotási menetrendben − írta meg a hvg.hu.

A néppárt már kerítéseket építene

A legnagyobb vitát Manfred Weber néppárti frakcióvezető hozzászólása okozta. Ő ugyanis azt mondta, hogy

szükség esetén kerítést kell építeni a különösen nagy nyomás alatt álló határokra, és ehhez uniós támogatást kell biztosítani.

Mindez azért érdekes, mert a magyar kormány évek óta kéri a déli határkerítés árának megtérítését az Európai Bizottságtól, ahonnan rendre az a válasz érkezik, hogy azt az Európai Unió nem finanszírozza.

A baloldalról Weber kijelentése nagyon komoly kritikákat kapott, a liberális Sophie in't Veld például azt mondta, hogy

sok falat építettek már, de egyik sem volt sikeres, nem ez a megoldás.

Arról is vita folyt, hogy kell-e kötelező szolidaritás, ami menekültek átvételét is jelenti. A déli országok képviselői – pártállásra tekintet nélkül – ezt szorgalmazzák, mert elegük van abból, hogy magukra hagyatva küzdenek a bevándorlókkal frontországként. Laura Ferrara például azt mondta:

nem tekinthetünk el a kötelező áthelyezésektől, az Európai Uniónak nincs több ideje a várakozásra, el kell kezdeni megfelelően kezelni ezt a témát.

Legális bevándorlási útvonalakat kell biztosítani

Amellett is hangoztak el érvek, hogy legális migrációs útvonalakat kell biztosítani, elsősorban azért, hogy a munkavállalási céllal érkező bevándorlók jogszerűen, szabályozott keretek között léphessenek az EU területre.

A vitában az ír Clair Daly arról beszélt, hogy a közösségben a menekültek aránya a lakosság 0,6 százaléka.

Kínos, hogy ennyi időt fordít feleslegesen erre az Európai Unió

– összegezte a képviselő.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta: az egyre erősebben jelentkező migrációs nyomásra megoldást csak az unió külső határainak megerősítése és az illegális migráció megállítása jelenthet. Figyelmeztetett: a bevándorlók tagországok közötti elosztását lehetővé tevő szolidaritási, kvótákon alapuló rendszer meghívót és ösztönzést jelent illegális bevándorlók százezrei és az embercsempész bűnszervezetek számára.

(Borítókép: Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője 2019. november 27-én. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images)

Rovatok