Index Vakbarát Hírportál

Ismét tűz alá került a Barátság kőolajvezeték

2023. február 1., szerda 16:37

Ukrajnából indíthatták azt a rakétát, amely a Barátság kőolajvezeték egyik szivattyúállomása közelében csapódott be szerdán. A hatóságok beszámolója szerint nincsenek sérültjei az esetnek.

Tűz alá került szerda délután a Magyarországot is ellátó Barátság kőolajvezeték Novozibkov olajszivattyú-állomása az oroszországi Brajnszk területén – mondta a RIA Novosztyinak Igor Demin, a Transneft szóvivője.

Az állomás területére becsapódott lövedék következtében senki sem sérült meg, a károkat jelenleg is javítják. A Barátság kőolajvezeték működik

– fogalmazott a lap forrása. A régió katasztrófavédelmi szolgálata is megerősítette a támadást. A beszámoló szerint a lövedéket Ukrajnából indították, és a Mamaj nevű falu mellett lévő mezőre zuhant. 

Nyikolaj Sulginov energiaügyi miniszter elmondta, hogy a Transneft még nem értesítette a hatóságokat arról, hogy probléma lehet az olajszivattyúzással, ami azt jelenti, hogy az esetleges kár nem befolyásolta a csővezeték működését.

Mint ismeretes, a Barátság vezetéken a belorusz kőolaj-finomítókban feldolgozott olajat küldik tovább nyugatra: Lengyelországba, Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába.

A Barátság vezetéken idén több alkalommal is szünetelt a szállítás, legutóbb azért, mert az egyik orosz rakéta megrongálta a vezetéket ellátó áramelosztók egyikét.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép: VIKTOR DRACHEV / AFP)

Rovatok