Index Vakbarát Hírportál

Betétdíjat vezet be Románia a PET-palackok miatt

2023. február 1., szerda 10:56

Betétdíjat vezet be a jövőben a román kormány a boltokban forgalmazott italokra, legyenek azok üvegbe, PET-palackba vagy alumíniumdobozba csomagolva – erről írt közösségi oldalán Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere.

A bejegyzés szerint a kisboltoktól a nagyáruházakig, az ásványvízgyártóktól a vendéglátóhelyekig minden italt – köztük palackozott vizet, üdítőitalt, sört, bort, szeszes italt – gyártó és árusító vállalkozásnak február végéig regisztrálnia kell a betétdíjas rendszerben.

Hasonlóan kell eljárniuk az importőröknek is, akik 0,1 és 3 liter közötti űrtartalmú műanyag, üveg- vagy alumíniumcsomagolású italt visznek be Romániába.

A betétdíjas rendszer célja, hogy a PET-palackok, sörösdobozok és üvegek ne a folyóinkat, termőföldjeinket szennyezzék, ne az egészségünket rontsák, hanem újrahasznosítva gazdasági hasznot hozzanak

– indokolta a döntést Tánczos Barna.

A miniszter három részre bontotta azt is, mit kell tenniük a jövőben a vásárlóknak:

  1. Vásárláskor minden 0,1 és 3 literes műanyag, üveg- vagy alumíniumcsomagolású ital árában 50 banis (körülbelül 40 forint) betétdíjat fizetnek.
  2. Az elfogyasztott termékek üres csomagolását visszaviszik bármely boltba, ahol azt kötelesek visszaváltani.
  3. Minden visszaváltott italcsomagolás után 50 banit kap vissza a vásárló.

Rovatok